България настоява за възстановяване на екзархийските имоти в Турция 21.11 | 17:31

Държим на цариградските българи, увери външният министър

От Филипа Тодева

Българската държава държи особено много на цариградските българи. Те са исторически и културно свързани с изграждането на модерна България. Това заявил министър Даниел Митов на среща с Васил Лязе, председател на Настоятелството на Фондацията на Православната църква на Българската Екзархия в Истанбул, и с други членове на българската общност в града.

Министър Митов дал висока оценка на усилията на Настоятелството за съхранението на българското духовно присъствие и за сплотяването на българската общност в Истанбул и Одрин, важен елемент от което е и църковното богослужение на български език. Двамата с Васил Лязе са обсъдили помощта, която българската държава оказва за възстановяването и поддръжката на имотите на фондацията.

"Екзархийските имоти са паметници на националното ни Възраждане и на борбата ни за църковна и политическа независимост", подчерта; външният министър. По думите му,  скорошното завършване на реконструкцията на Желязната църква "Св. Стефан”, Метоха и екзархийската сграда ще даде възможност те да функционират като важни центрове на културен и духовен живот. "Оценяваме финансовата помощ на Република Турция за ремонтно-възстановителните работи", допълнил Митов.

България и занапред ще оказва подкрепа на българската общност в Истанбул в стремежа й за възстановяване на собствеността на Фондацията върху имотите на Българската екзархия, уверил българският първи дипломат местните българи. Като изтъкнал много доброто състояние на двустранните отношения с Република Турция, министър Митов изразил надежда, че турската страна в скоро време ще осигури условия за правилното прилагане на законовите разпоредби, така че да бъде призната собствеността на Фондацията и върху останалите екзархийски имоти.

Възстановяването на българското училище в Истанбул, отпускането на стипендии за обучение в България, както и възможността за подпомагането на малка група възрастни български граждани, останали без възможност за достъп до социалните системи на България и Турция, бяха сред другите теми, обсъдени между външния министър и представителите на българската общност в града, уточниха от МВнР.

Водещи

Най-четени