България празнува Трифон Зарезан 14.02 | 09:26
Стопаните отиват да зареждат лозите

На 14 февруари празнуваме Трифон Зарезан или Деня на лозаря – традиционен български народен празник в чест на Свети Трифон, лозата и виното, припомня БГНЕС.
Чества се като празник на свързаните с винопроизводството и търговията с вино, освен това исторически е свързан със соколарите и градинарите. Денят е 14 февруари (по григорианския календар). Празникът се среща още като Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница.
Рано сутринта стопанката омесва хляб – пресен или квасник. Освен това сготвя и кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур. Кокошката се вари цяла, а след това се препича на саджак. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича "зарязване”. След това всички се събират и избират "царя на лозята”. Едва тогава започва общо угощение.
"Царят” е окичен с венец от лозови пръчки, който носи на главата си, и с друг венец, който слага през раменете си. Той сяда на колесар. Лозарите теглят колесаря и под звуците на гайди, гъдулки и тъпан се отправят към селото или града. Там спират пред всяка къща. Домакинята на дома изнася вино в бял котел, дава най-напред на царя да пие, след което черпи и хората от свитата му.
Останалото вино в котела се плисва върху царя и се изрича благословията: "Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!”. Царят отговаря на благословията с "Амин”. След като стигне до своя дом, царят се преоблича с нови дрехи и, окичен с венците на главата и през раменете си, той сяда на дълга трапеза да посрещне хора от цялото село.
Затова за цар на този празник се избира заможен човек. Следващите два дни, наречени във фолклора "трифунци”, се почитат за предпазване от вълци. Тогава жените не режат с ножици, за да не се разтваря устата на вълка, не плетат, не предат и не шият. Приготвят обреден хляб и след като раздадат от него на съседите, слагат залъци от хляба в кърмата на животните – за предпазване и на добитъка, и на хората от вълците. Тя трябва да бъде приготвена с необходимото внимание от страна на домакинята. Още в ранни зори тя става, за да приготви прясна пита. За целта са необходими единствено 1 кг брашно и 1 чаена лъжичка сол. Брашното се пресява, за да остане само най-чистото от него. След това трябва равномерно да се посоли и от него да се замеси тесто, като се прибавят 2 чаени чаши хладка вода. Тестото се меси докато започне да образува шупли. След това направената пита се изпича в добре загрята предварително фурна. След като питата е готова, се покрива с памучна кърпа, за да не изсъхне кората ѝ. Като основно ястие по стар български обичай се препоръчва пълнена кокошка.
Водещи
-
Бащата на Сияна: Благодаря, че вместо да се молите за здравето на децата си, се молите за душите на нашите
Продължават протестите срещу войната по пътищата
13.04 | 19:00
-
Тържествена церемония в Трета авиобаза посрещна първия Ф-16
Експлоатацията му ще започне след неговото техническо и летателно приемане от ВВС на България
13.04 | 18:40
-
В понеделник транспортни работници излизат на протестно шествие в София
Вижте къде ще има затворени улици
13.04 | 18:20
-
Карлос Насар e най-добрият тежкоатлет в Европа за 2024 г.
Изминалата година бе най-успешната във все още кратката кариера на 20-годишния спортист
13.04 | 18:00
Най-четени
-
Доган се "прибра у дома" в Боянските сараи за среща с младежкото ДПС, полицията го изгони (ВИДЕО)
Нахлуването на Ахмед Доган и неговите привърженици в имота, известен като "Сараите" в Бояна, е...
13.04 | 10:20
-
Нов протест в София заради опасните пътища
Повод за масовото недоволство стана трагичният инцидент с 12-годишната Сияна
13.04 | 11:00
-
Какво задължително се слага на масата за Цветница?
Празникът попада в периода на Великия пост
13.04 | 12:20
-
Калфин: ЕС няма интерес от търговска война със САЩ, но има много силни оръжия
"Имаме капацитет и трябва да се насочим към високотехнологичната отбранителна индустрия",...
13.04 | 14:00