България се сбогува с майор Георги Анастасов 11.06 | 15:52

Бе най-достойният човек в най-недостойното време. То не заслужава хора като него, отбеляза шефът на ВМС

От iNews.bg

България се прости със загиналия пилот майор Георги Анастасов. С пълен военен церемониал и заупокойна молитва той бе изпратен в последния му път. Командир на хеликоптера "Пантер", който падна по време на учението "Черно море 2017" в петък. За да засвидетелстват своята почит в Ямбол пристигнаха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, висши военни от всички видове въоръжени сили. Близки, приятели и колеги от цялата страна отдадоха последна почит на загиналия пилот първи клас майор Георги Анастасов. В съзнанието на всички той ще остане като човек, които винаги се жертва за другите, всеотдаен и професионалист.

С падане на колене, химна на България и артилерийски салюти пилотът бе изпратен в последния си път. Георги Анастасов беше повишен във звание "Майор" посмъртно, получи и медал за заслуги, както и артилерийски нож за награда.

"Нашите войни служат с чест и достойнство и показват своите качества... Тези хора заслужават уважение, защото при целия този недоимък и в обществото, и в армията служат достойно и са подготвени. И в този конкретен случай също виждаме как те действат като екип, жертват живота си за своите бойни другари", каза по време на церемонията Каракачанов, цитиран от БНТ.

"Съболезнования на военноморските сили и моите лично към семейството, близките, роднините, приятелите, морските и въздушните братя на майор Анастасов. С маневрата, която направи, след съприкосновение с кораба, бяха спасени животите на 130 души, които бяха на кораба и ако вертолетът беше паднал върху самия кораб, трагедията щеше да бъде огромна", заяви контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили. Той отбеляза още, че майор Анастасов е бил най-достойният човек в най-недостойното време. "Това време не заслужава такива хора като него. Мой личен приятел, съвипускник и кум", каза още контраадмирал Петев.

Класният ръководител на загиналия пилот от гимназията Наталия Колева отбеляза, че той е бил отличен ученик, безпроблемен... "Обичам го, продължавам да го обичам и ще го обичам винаги, защото той е от учениците, които остават тука голяма следа", каза Колева.

Водещи

Най-четени