България тръгва по гръцкия сценарий. 10 000 бежанци ще прекарат зимата у нас 01.10 | 09:28

Поне 15 хил. мигранти влезли в страната ни от началото на годината. Над половината още са тук

От iNews.bg

Проблемът с мигрантската вълна у нас все повече започва да прилича на сценария, през който премина съседна Гърция. Докато преди няколко години в югозападната ни съседка имаше 1000-2000 мигранти, след това достигнаха 10 000, а през миналата година броят на пристигналите официално надхвърли 100 000. При нас рекордна, макар засега далеч от стряскащите цифри на Гърция, е тази година. Очаква се до началото на зимата в България да се установят поне 10 000 бежанци, които ще прекарат студения сезон у нас. В момента официално в България има настанени близо 8000 мигранти, които са настанени в центровете на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) и на МВР. Ако вълната от последните месеци не намалее, съвсем скоро броят ми ще се увеличи с още 2000 и ще достигне до психологическата бройка.

Така минимум 10 000 бежанци ще зимуват в Българи. Само за периода 23-29 септември са задържани нови 520 чужденци, които са проникнали незаконно. С тях общият брой на мигрантите за 2016 г. достига 14 656 лица, предаде БГНЕС. Към края на септември бежанските центрове към ДАБ са пълни на 106%, при капацитет за настаняване от 5 190 лица, в тях се намират 5 509 души. 166% е заетостта на центровете на Дирекция "Миграция” на МВР. При капацитет от 940 души, под надзора на МВР се намират 1561 чужденци. На външни адреси са настанени близо 300.

Поне още толкова са мигрантите, които към момента се намират на българска територия, но все още не са установени. Данните на службите сочат, че все по-трудно на бежанците им се отдава да напуснат България през към Сърбия и след това да продължат в посока Германия и други Западни държави. Така страната ни се превръща в крайна дестинация на голяма част от афганистански мъже, които са тръгнали в преследване на "европейската мечта”.

Междувременно статистиката показва, че българските власти успяват да изведат от страната все по-малко незаконно пребиваващи чужденци. Миналата седмица едва 16 чужденци са изведени от Дирекция "Миграция” на МВР. От тази седмица вътрешното министерство е спряло да публикува справката с принудително върнатите мигранти от България в Турция на основание споразумението за реадмисия. Това вероятно се дължи и на факта, че при поискано от българската страна връщане в Турция на 1 059 чужденци, Югоизточната ни съседка е приела едва 41 лица.

Водещи

Най-четени