България ще учи Азербейджан как да управлява отпадъците си 20.02 | 08:34

В Баку ще бъдат подписани двустранни споразумения между България и азиатската страна

От Цанка Донкова

България ще учи Азербейджан как да управлява отпадъците си. Това стана ясно по време на официалното посещение на премиера Пламен Орешарски в азиатската страна.

"За Азербайджан е изключително важно да научат от България как управляваме отпадъците си. Можем да обясним, че не трябва да се планира само изграждането на депа, а трябва да се инвестира и в съоръжения за третиране на отпадъците. Опитът ни като страна-член на ЕС през последните седем години ни е дала много знания по отношение на управлението на отпадъците и опазването на почвите", заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Тя посочи още, че бихме могли да се поучим от опита на азербайджанската страна по отношение на биоразнообразието.

По време на официалното посещение премиерът Пламен Орешарски е обсъдил възможностите за разширяване на участието на България в проекти в Азербайджан и начините да се задълбочат бизнес контактите между двете страни. Той е разговарял по тези въпроси с българи, живеещи и работещи в Баку.

Предстои Орешарски да се срещне с президента на Азербайджан Илхам Алиев, с премиера Артур Расизаде и с председателя на парламента Октай Асадов.

В Баку ще бъдат подписани и двустранни споразумения. Едно от тях ще е между финансовите министерства на България и на Азербайджан.

"Идеята е да се обменят идеи и практики по отношение на - организационната структура на двете институции; на възможностите в двете страни да бъдат реализирани социални инвестиционни проекти; на изграждането на ефективни системи за контрол и следене на приходите в двете страни”, обясни министърът на финансите Петър Чобанов.

Той отбеляза, че при необходимост е предвидено създаването на съвместна комисия, която да се занимава с посочените проблеми. Освен това съществува и възможност да се реализират взаимни научни проекти и изследвания по конкретни теми в рамките на комисията

"Между двете страни функционира споразумение за сътрудничество по митническите въпроси – за избягване на двойното данъчно облагане. В момента се дискутира възможността да се подпише и споразумение за взаимно насърчаване на инвестициите”, каза още министър Чобанов.

Водещи

Най-четени