Българо-турската граница става тестов полигон за ултрамодерна система за охрана 10.12 | 18:00

Тя ще е комбинация от камери, радари, датчици за движение, електромагнитни сензори и микрофони

От iNews.bg

Изследователски проект ще анализира възможностите за комбиниране на различни технологии за охрана на външните граници на ЕС срещу нелегални мигранти, съобщават австрийски медии, предаде БНР. Система от камери, радари, датчици за движение, електромагнитни сензори и микрофони може да е от помощ на граничните власти при охраната на граници в труднодостъпни местности. Границата между България и Турция е във фокуса на проекта, а първата тестова фаза трябва да бъде проведена в началото на 2021 г.

Проектът се ръководи от Австрийския технологичен институт, а в него участват граничните власти на България, Финландия, Литва и Полша.

Първото ниво на новата система включва наблюдение с конвенционална техника, като камери и различни датчици, които отчитат движение. На следващо ниво патрулите ще могат да засичат мобилни телефони на нелегалните мигранти. Граничната бразда ще се наблюдава от височина до 20 км със сателит. При засичане на хора дрон ще обследва района, а на следващо ниво засичането на нелегалното преминаване на границата ще се засича от инфрачервени камери. Залавянето на нарушителите ще се извършва от граничните патрули.

Изследователите, които работят по проекта, наричат идеята си "система на системите". Всички данни от различните методи на наблюдение ще се обработват и анализират в координационен център. Според учените "системата на системите" ще позволи неограничено наблюдение на границата, независимо от метеорологичните условия.

Проектът ще продължи 42 месеца и се финансира от програмата "Хоризонт 2020" на ЕС. Общият бюджет на проекта възлиза на над 8 милиона евро. България е избрана за фокусна страна за пилотния проект. След провеждане на тестовете системата трябва да се използва и за наблюдение на сухопътната граница между Гърция и Турция. Следващи тестове са предвидени по сухопътната граница на Финландия.

Водещи

Най-четени