Българските фармацевти са в протестна готовност 17.09 | 10:30

„Какво ще се продава в апаратите е въпрос на наредба, която много лесно може да бъде променена. Подозираме, че точно това е и целта – тази наредба да бъде променена в последствие”, подчерта Костов

От iNews.bg

Българските фармацевти са в протестна готовност във връзка с приетия на първо четене в парламента закон, свързан с продажбата на лекарства чрез автомати.  Промените целят добавяне на денонощните аптеки към Националната аптечна карта, икономически стимули за откриването на аптеки в отдалечени райони, извеждане на аптечните автомати извън помещенията на аптеките и държавно финансиране за аптеки в райони с недостиг.

"Нашето притеснение е, че всичко това, което се коментира, може да прерасне в продажба на медикаменти по лекарско предписание във вендинг машини. Това ще доведе до катастрофално положение със здравето на хората”, заяви в "Здравей, България” председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

По думите му към момента в предложеният законопроект не е уточнено какво ще се  продава във въпросните вендинг машини. "Какво ще се продава в апаратите е въпрос на наредба, която много лесно може да бъде променена. Подозираме, че точно това е и целта – тази наредба да бъде променена в последствие”, подчерта Костов.

Най-четени