Българските фермери успяват да произведат едва 37 % от свинското месо, което купуваме 17.02 | 15:36
Внасяме за 269 млн. евро от чужбина
Българските фермери успяват да произведат едва 37 % от свинското месо, което населението потребява, а в същото време цените на свинското у нас са сред най-високите в Европейския съюз, сочи нов анализ на фондация "Интелиагро", предаде БНР.
Бизнесът и държавните институции се оказаха неподготвени за разпространението на африканската чума по свинете, която унищожи 25% от популацията на свине в България само за една година, констатира анализът.
Въпреки това и въпреки covid-пандемията, която свива разходите на хората, вътрешният пазар остава силен и свинското месо остава любимо като заема 43 на сто от месната диета на населението. Поради факта, че не може да произведе достатъчно, България внася 120 000 тона свинско месо годишно на стойност 269 000 000 евро. Внасяме основно от Испания, Германия и Франция. Според авторите на анализа, постигането на продоволствена независимост на страната по отношение на свинското месо теоретично би изисквало осигуряването на 1 милиард лева за инвестиции.
Водещи
-
Изстреляха сигнални ракети срещу дома на Нетаняху
17.11 | 10:40
-
85% от хората искат касиране на изборите, твърди Нинова
В една безпътица сме, заяви бившият лидер на БСП
17.11 | 10:20
-
Виктория, Пукет, Австрия и Дарвин ни връхлитат този зесон
Ваксините са задължителни за деца с хронични болести
17.11 | 10:00
-
Светът почита паметта на жертвите на катастрофи
Денят се отбелязва всяка трета неделя на ноември
17.11 | 09:45
Най-четени
-
Предимно слънчево над цялата страна, леко се затопля
Максималните температури ще са по-високи от вчерашните и ще са между 8-10°С
17.11 | 09:00
-
Виктория, Пукет, Австрия и Дарвин ни връхлитат този зесон
Ваксините са задължителни за деца с хронични болести
17.11 | 10:00
-
Светът почита паметта на жертвите на катастрофи
Денят се отбелязва всяка трета неделя на ноември
17.11 | 09:45