Българският самолет извърши първи хуманитарен полет до Кайро 06.03 | 11:26

България участва в хуманитарна мисия на ЕС

От Деляна Петкова

Българският самолет, който се включи в хуманитарната мисия на Европейския съюз, снощи е извършил курс до египетската столица Кайро, съобщи Агенция "Фокус”. 142 души са били извозени тази нощ с първия полет на самолета от Джерба за Кайро.

Превозените са египтяни, които са избягали от западната част на Либия в посока Тунис. На запад от Триполи това е най-прекият път за напускане на страната по сухопътната граница между Тунис и Либия.

На границата между двете държави има хиляди бежанци, които стоят вече две седмици и искат да се приберат в страната си. Според различни оценки само египтяните са между 5000 и 10 000. 

За по-късно днес е планиран и втори курс на българския хуманитарен самолет.

България се включи в организираната от ЕС евакуация на бежанците от либийско-тунизийската граница с един самолет. Той замина за границата между Либия и Тунис, за да транспортира около 400 бежанци до Египет. Самолетът лети по маршрута между летището в град Джерба в Тунис и Кайро.

Според оценката на ЕК на либийско-тунизийската граница се оформя голяма хуманитарна криза, тъй като са събрани над 100 хиляди бежанци. Те се опитват да напуснат Либия и да стигнат до родните си страни.

Водещи