Български и румънски ​кораби се борят с нефтените разливи в Черно море 13.06 | 15:00

Целта е тези страни също да поддържат специални кораби за събиране на нефтени разливи

От iNews.bg

Два специализирани кораба, плаващи под български и под румънски флаг, се борят с нефтените разливи в Черно море. Те ще участват в международно учение в акваторията на Варненския залив, организирано от Европейската агенция по морска безопасност.

Демонстрациите се провеждат всяка година и са важни, тъй като през последните години трафикът на нефтопродукти в Черно море е увеличен.

След промяна в европейското законодателство, корабите, поддържани от Агенцията по морска безопасност, могат да подпомагат и държави, извън акваторията на Европейския съюз. Специализираните плавателни съдове за почистване на нефтени разливи в Европа, са 30.

кап. Валентин Енчев- директор на Морска администрация-Варна: Само преди 2 месеца в района на Бискайския залив имаше такъв разлив с потъване на ферибот, с участие на кораби на Европейската агенция по морска безопасност и точно благодарение на тези кораби беше ефективно отстранено замърсяването.

Оборудването на българския кораб струва 4 милиона евро, а парите са от Европейската агенция по морска безопасност. Плавателният съд има 12-членен екипаж и може да събере 3 500 кубически метра разлят в морето нефт. Разполага с лаборатория и четири типа мобилно оборудване за различни видове замърсяване.

Живко Петров – Изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация”: Той за 24 часа трябва да прекрати останалата си дейност, тъй като през останалото време той се занимава с търговски операции, и след тези 24 часа влиза в мобилизация.

Двудневното обучение във Варна е наблюдавано и от експерти на държави от Черноморския и Каспийския басейн, които са извън Европейския съюз. Целта е тези страни също да поддържат специални кораби за събиране на нефтени разливи.

Водещи