Българското правителство се е разграничило от обидите срещу Келер 12.02 | 17:31

Говорител на Комисията съобщи днес, че Юнкер е разговарял по телефона с Бойко Борисов

От iNews.bg

Българското правителство се е разграничило от обидите и настояването за екстрадирането на лидера на европейските Зелени и евродепутат Ска Келер, отправени от партията на Валери Симеонов, след разговор с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Говорител на Комисията съобщи днес, че Юнкер е разговарял по телефона с Бойко Борисов и със Ска Келер в петък, след което правителствената пресслужба е публикувала съобщение, с което правителството се разграничава от декрацията на Националния фронт за спасение на България.

"След дадените пояснения за българската позиция, за нас случаят е приключен", заяви говорителят.

Тя беше запитана дали еврокомисарят за вътрешния пазар Елжбета Биенковска ще участва в насрочената утре в София среща на министрите на туризма в ЕС, след като правителството не се е извинило, а само разграничило от обидите и дали са взети мерки Симеонов да не се появава на конференцията, която е част от програмата на Българското председателство.

Самата Биенковска не е коментирала дали ще промени плановете си, но Българското председателство вече съобщи на сайта си, че тя ще участва в туристическия форум утре.

В декларация, публикувана миналия четвъртък, партията на Валери Симеонов призовава Келер, която беше в Банско и в Кресненското дефиле да се запознае с плановете на правителството за промени в защитените природни зони, да бъде обявена за персона нон-грата и изгонена с "камионетка" от България.

Отправят се обиди към германската евродепутатката, която е наричана "зелен джихадист" и "нагла и самонадеяна особа". Самият партиен документ, който не е свален от сайта на НФСБ, е озаглавен "Да намажем ските на Ска Келер".

Келер, която е съпредседател на парламентарната група на Зелените в Европейския парламент, призова да се спре изсичането на горите в Пирин и обоснова участието си в протести в Банско с факта, че Национален парк "Пирин" е част от защитените природни зони по "Натура 2000".

Келер е отправила официално питане до Европейската комисия дали плановете на българското правителство да разшири зоните, разрешени за бизнес дейност на територията на парка, не противоречат на европейското законодателство за "Натура".

В изявлението на правителството от петък се казва, че "позицията на НФСБ относно евродепутата Ска Келер не е позиция на българското правителство", както и че кабинетът "винаги е отворен към критики и зачита правото на свободно изразяване на лично мнение в рамките на закона".

Ска Келер, която е избрана в Европейския парламент от Германия, не е коментирала намесата на Юнкер по обвиненията на партията на Симеонов срещу нея.

Водещи

Най-четени