Бъчварова към Брюксел: Дайте ни пълен достъп до системите за граничен контрол 21.04 | 17:50

Не може да подаваме данни до всички, а срещу това да получаваме ограничения, казва тя пред колеги от ЕС

От iNews.bg

"Всички трябва да можем да ползваме пълноценно новата централизирана система "Вход/изход" на ЕС, която изграждаме в момента", заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова в първото си изказване по време на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи" на ЕС, който се провежда днес в Люксембург.

Новата системата, която се разработва като част от пакета "Интелигентни граници" за повече сигурност по външната граница и на територията на ЕС, ще служи за засилване на граничния контрол и ускоряване на времето за извършване на проверки. "Това безспорно е едно добро решение за оптимално събиране и обмен на информация между всички нас и е предпоставка за по-ефективна борба срещу организираната престъпност и тероризма", подчерта още българският вътрешен министър.

Към този момент България и някои други държави-членки нямат възможност да се възползват пълноценно от важни системи на ЕС, а същевременно ежедневно обезпечават сигурността по една от най-важните и чувствителни граници на ЕС, каза още министър Бъчварова. Като конкретен пример тя посочи Визовата информационна система (ВИС) на ЕС, която страната ни не ползва в пълнота, тъй като не издава шенгенски визи.

Министър Бъчварова проведе двустранна среща с министъра по миграцията на Великобритания Джеймс Брокеншайър, съобщиха от МВР. Двамата обсъдиха прилагането на Изявлението "ЕС и Турция", отражението му върху развитието на миграционните процеси на Балканите и бъдещето на Общата европейска система за убежище. Българският вътрешен министър подчерта доброто сътрудничество с Турция в областта на граничната сигурност, контрол и управление на миграционните потоци. Тя определи предстоящото подписване между България и Турция на Протокол за прилагане на Споразумението за реадмисия ЕС - Турция като важна стъпка за по-ефективно регулиране на миграционните вълни.

Министър Бъчварова и министър Брокеншайър обсъдиха и мерките за борба с каналджийството и засилването на обмена на информация относно цялата верига на трафикантските мрежи.

Съветът на вътрешните министри на ЕС продължава с дискусия относно бъдещите реформи в Общата европейска система за убежище и развитието на политиката на Съюза в областта на легалната миграция.

Водещи

Най-четени