ВМРО и НФСБ изключиха Атака от малката коалиция, Сидеров ще контраатакува 26.07 | 00:35

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви на брифинг, че са поискали справка от Народното събрание относно участие на депутатите в гласуванията. Тя показа, че лидерът на “Атака” Волен Сидеров е участвал в 252 от 8173 гласувания, което е 3,7%

От iNews.bg

Коалицията на "Обединени патриоти", която се състои от партиите ВМРО, НФСБ и "Атака" официално се разпада.

Депутатът от НФСБ Славчо Атанасов заяви, че все още не е ясно дали всяка от трите партии ще подпише индивидуално споразумение с ГЕРБ. Все пак той намекна, че НФСБ и ВМРО ще продължат да работят съвместно. "Стигна се до решение, че така повече не може да се продължава и на практика от днес се разделяме. Раздялата с "Атака" вече е факт", заяви още бившият кмет на Пловдив, който междувпрочем ще се бори за нов мандат като градоначалник под тепетата.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви на брифинг, че са поискали справка от Народното събрание относно участие на депутатите в гласуванията. Тя показа, че лидерът на "Атака” Волен Сидеров е участвал в 252 от 8173 гласувания, което е 3,7%. Той се изключва заради недостатъчно участие в работата, както и Павел Шопов, и Десислав Чуколов водят постоянна кампания срещу партньорите си, кампания на оклеветяване, каза Каракачанов.

Повече от една година коалицията Обединени патриоти не работи. Системен саботаж, атаки персонални първо срещу Валери Симеонов, след което срещу мен персонално, срещу колеги. Истината е, че така не става. Не само политическите граници бяха нарушени, бяха нарушени човешките, добави Каракачанов. Явно колегите от "Атака” не желаят да работят с НФСБ и ВМРО, затова ние ги освобождаваме от това задължение – нека плуват в свободния океан”, допълни още Каракачанов.

Валери Симеонов потвърди, че "Атака” е изключена от коалицията. Решението е гласувано от двете партии единодушно. Същото решение беше подкрепено и от останалите партии в Коалиция "Обединени патриоти” – Средна европейска класа и партия Защита, добави Симеонов.

Решението за изключването на партия "Атака" е неправомерно. То ще бъде проучено и едва тогава ще дадем официален коментар, заявиха от пресцентъра на партията на Волен Сидеров.

…………………………

В своя декларация партиите от КП "Обединени патриоти” заявяват:

На проведена среща днес, 25.07.2019 г. партиите от КП "Обединени патриоти", а именно: НФСБ, ВМРО-БНД, Средна европейска класа и СПС "Защита" констатираха следните факти:

Повече от година ръководството на ПП "Атака" води системна война срещу единството на патриотичните сили чрез постоянни атаки и клеветнически кампании срещу партньорите си от КП "Обединени патриоти", с което минимизира влиянието на коалицията и дискредитира образа й пред обществото;

С действията си в рамките на коалиционния съвет с ГЕРБ и в работата на Парламента нейните представители блокират опитите да бъде проведен дебат и постигнати действия по възлови политики от важност за избирателите на ОП;

Представителите на "Атака" саботират системно работата на Съвета на коалиция "Обединени патриоти" и парламентарната група, като по този начин правят невъзможно нейното реално функциониране;

Изявленията на Волен Сидеров, председател на ПП "Атака" в подкрепа на циганските безобразия, както и за стратегическо сближаване с Република Турция, чийто президент недвусмислено заявява претенции към изконни български територии, говорят за сериозно идеологическо отдалечаване от платформата, с която бе създадена КП "Обединени патриоти";

Към всичко това следва да добавим нежелание не само за политически диалог с партньорите в коалицията, но и за нормално човешко общуване от страна на ръководството на ПП "Атака", самоизолация на нейните представители и често неприемливо за обществото поведение.

Всичко това води партиите, подписали настоящата декларация,  до извода, че ПП "Атака" отдавна не е част от коалицията и патриотичното пространство като цяло. Очевидно в "Обединени патриоти" нейните представители са видели шанс за политическо оцеляване в момент, в който партията им сама не би могла да прескочи бариерата за 44-то Народно събрание, а след изборите следват само собствените си интереси.

За нас, представителите на НФСБ, ВМРО-БНД, СЕК и СПС "Защита" единството на патриотите продължава да бъде кауза! С настоящата декларация обявяваме запазването на коалиция  "Обединени патриоти" без самоизключилата се ПП "Атака". С подписан анекс към коалиционното споразумение се заявява устойчивостта на коалицията и желанието й да продължи изпълнението на приоритетите, с които се яви на изборите през 2017 г. и които намериха място в споразумението за управление с ГЕРБ и управленската програма.

Оставаме отворени за сътрудничество с други патриотични формации, както и с членове и симпатизанти на ПП "Атака", които не споделят водената от ръководството на партията политика. Всички те ще бъдат приети като съмишленици, а гражданската им енергия – оползотворена за защита на националните интереси и благото на Родината!”, завършва декларацията. 

Водещи

Най-четени