ВМРО към Фандъкова: Не бързайте с обществените поръчки в транспорта 05.01 | 11:39

20 електробуса няма да са достатъчни, има вариант да бъдат тройно повече, смята Карлос Контрера

От iNews.bg

Обществените поръчки в сектор "Транспорт и транспортна инфраструктура" в София трябва да се прецизират. Обръщаме се към администрацията на Столична община и към транспортните дружества с призив да не бързат с обществените поръчки в сферата на транспорта. Това информира председателят на Областния комитет на ВМРО в София Владимир Митов. Повод за реакцията са публикации, че през месец април ударно ще бъдат обявени обществени поръчки за автобуси на Столичния автотранспорт.

Общинският съветник от ВМРО - Българско национално движение Карлос Контрера внася писмо с конкретни предложения, за да се предотвратят възможните проблеми при обновяването на автопарка на градския транспорт в столицата. Предложението му е отправено до "Столичен автотранспорт" ЕАД и до заместник-кмета по транспорта Евгени Крусев. Много неща трябва да се случат преди доставката на нови автобуси и като процедури, и като инвестиции. Предвижда се доставка на 120 броя автобуса на метан. Това означава, че първо трябва да се разшири капацитетът на метан-станциите на градския транспорт или да се изградят нови. В противен случай рискуваме да има автобуси, но да няма къде да зареждат или това да става бавно, което значи нарушение на графиците на линиите, обяснява общинският съветник от ВМРО.

Относно електробусите и хибридните автобуси - нужни са зарядни станции, които трябва да се изградят и платят от общината. Без инвестиции в инфраструктурата можем да поставим системата пред риск. Правило е, че автобуси следва да се закупуват с оглед на линиите, които ще обслужват, а не да се доставят автобуси и после да се мисли по кои линии ще се пуснат, допълва той.

Контрера смята, че усилията на Столична община и на "Столичен автотранспорт" за доставка на електробуси и на такива, ползващи метан, трябва да бъдат адмирирани. Нашата група подкрепя тази политика. Считаме, че това е верният път, казва той и в допълнение отбелязва, че в писмото до заместник-кмета по транспорта се посочва, че първо трябва да се изясни кои линии ще се обслужват, за да се изградят зарядните станции.

Заложените 20 броя електробуса са крайно недостатъчни. Трябва да бъдем по-амбициозни, за да се усети икономическият и екологичният ефект - намаляване на вредните газове, запрашеността и шума, е мнението на съветника. Той смята, че тези превозни средства следва да се пуснат по линии, обслужващи центъра и големите квартали, където замърсяването е значително.

Контрера коментира, че тъй като става дума и за големи инвестиции, то Общината може да разгледа и варианти за публично-частни партньорства. По този начин за София биха могли да се осигурят поне още 50-60 електробуса. За да бъдат изяснени всички тези въпроси Контрера предлага да бъде създадена нарочна комисия от общински съветници, представители на Столична община, "Столичен автотранспорт" и ЦГМ, която да даде възможни решения.

Водещи

Най-четени