ВСС наистина си е гласувал 6 милиона премии 19.12 | 10:05

В съдебната система има корупция и нямаме мерки за борба с нея, призна министърът

От Филипа Тодева

През миналата седмица членовете на ВСС наистина са си гласували 6 милиона лева коледни премии. Това потвърди представляващия ВСС Соня Найденова пред bTV.

"Действително миналата седмица взехме такова решение, с което средствата, които бяха спестени от фонд "Работна заплата", бяха разпределени не само между членовете на ВСС, а всички магистрати и съдебни служители в страната", обясни тя.

С това решение на практика членовете на ВСС ще получат бонуси между 300 и 1000 лева.

В тази връзка правосъдният министър Христо Иванов призова ВСС да даде тези пари за закупуване на нов софтуер за разпределение на делата. Соня Найденова обаче заяви, че Иванов се е пошегувал и не е искал наистина магистратите да се откажат от допълнителните премии.

"Смяната на софтуера е част от решаването на проблема”, заяви самият министър пред БНТ.

Той изрази задоволство, че ВСС взе решение не просто да промени софтуера, а целия пакет от регулации за този софтуер.

"Никой не е казал, че главният проблем е в софтуера”, каза той и обясни, че всичко зависи от хората. По думите на Иванов, трябва да се упражни инструментариумът на логиката, който е заложен в тази институция. "Ако се искат оставки, те да бъдат подадени”, обясни министърът.

Във връзка с казуса със съдия Румяна Ченалова министърът поясни, че срещу нея е имало дисциплинарни производства.

Според Иванов трябва да се отговори на въпроса кой носи отговорността за проверките, които стигат до никъде – и за Румяна Ченалова, и за други съдии, и за софтуера за разпределение на делата.

"Този софтуер не просто е бил незащитен, а е бил използван активно за нагласяне на делата”, заяви Иванов и допълни, че това са го казали вчера IT специалистите пред ВСС.

Според него е много важно ВСС и Прокуратурата да се заемат с въпроса за личната отговорност. В този смисъл той запита защо досега са си затворяли очите”.

"В съдебната система има корупция и нямаме достатъчно сериозни мерки за борбата с нея”, посочи той. Според него, там цари културата на затваряне на очи и откровена мърлящина при управлението на съдилища.

Водещи

Най-четени