Ваксините за "зелените коридори" свършиха (ОБЗОР) 27.02 | 18:53

Центровете са затворени в очакване на реакция от страна на фармацевтичните компании

От iNews.bg

И последният "зелен коридор" свърши ваксините. Центровете са затворени в очакване на реакция от страна на фармацевтичните компании.

Очаква се тази вечер да има нова доставка с 57 000 дози от препарата на AstraZeneca. На този фон имунизацията в трета и четвърта фаза продължава. Заделените ваксини са за хората от целевите групи. Обмисля се вече преболедувалите да получават само една доза, за да надградят имунитета си.  

Един от малкото градове, в които днес имаше "зелен коридор" е Хасково. Сред последните, които дойдоха да се ваксинират е Красимир Гогов.

"Затварянето на коридорите е голямо неудобство за всички. Най-вече, защото личните лекари трябва да поемат нещата в техни ръце”, коментира мъжът.

След изчерпването на 30-те налични дози от оксфордската ваксина, "зеленият коридор" спря работа.

На повечето места в страната се правиха имунизации само на хората, от  приоритетните групи. В Пловдив започна масовата имунизация на членовете на секционните избирателни комисии.

"По време на изборите ще минат много хора през секциите и сме длъжни да запазим както нашето здраве, така и здравето на околните”, каза Нина Ламбова, член на СИК - с. Малък чардак.

Членовете на комисиите се ваксинират с препарата на Pfizer. За тях са заделени повече от 3000 дози. 

С новата доставка от AstraZeneca се очаква "зелените коридори" да бъдат пуснати отново, а с това да продължи и масовата имунизация.

"Още през нощта ще ги закарат на необходимите места. Направили сме организация”, каза министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът заяви още, че отварянето на заведенията не означава, че пандемията е отминала и препоръча спазването на мерките да продължи.

"Март е критичен. Аз винаги съм казвал, че разчитам на чувството на самосъхранение и интелигентността на българина”, поясни Борисов.

Междувременно стана ясно, че в четвъртък Здравната комисия в парламента ще разгледа искането на БСП за закупуване на руската ваксина.

Водещи

Най-четени