Валери Симеонов посети българите в Украйна и Молдова 29.08 | 12:59

В програмата правителство е застъпена силно подкрепата на сънародниците ни зад граница, каза той

От Ивайло Ангелов

Българска правителствена делегация начело с вицепремиера Валери Симеонов посети Украйна и Молдова. В Украйна българските гости посетиха 12-ото издание на ежегодния търговски базар-изложение "Бесарабски Ярмарк" в град Тарутино. На тържественото откриване на търговския форум участие взеха народен депутат в украинския парламент и българин по произход Антон Киссе, първият заместник на главата на Одеската областна държавна администрация Александър Терещук, заместник-председателя на Одеския областен съвет Юрий Димчогло, както и други представители на местната власт и гостуващи делегации от България, Молдова, Литва, Полша и Германия.

Валери Симеонов заяви, че Украйна винаги може да разчита на България по отношение на нейната борба за суверенитет и териториална цялост. Вицепремиерът ни също увери домакините си в това, че нашата страна ще подкрешя Украйна в нейния път на интеграция в Европейския съюз, както и в стремежа й за достигане на демократични ценности. По думите му съставът на делегацията ни там, включваща и председателя на Държавната агенция за българи в чужбина Петър Харалмпиев, както и заместник-министрите на образованието и регионалното развитие - Петър Николов и Валентин Йовев, е доказателство за искрените намерения на коалиционното ни правителство за интензивни двустранни отношения с Украйна и оказване на всестранна помощ на българската диаспора в Украйна.

"В политическата програма на нашето коалиционно правителство, в което влизат и представители на "Обединени патриоти", е включена точка за оказване на помощ в съхраняването и опазването на националната идентичност, език и култура на българските общности зад граница. Вие можете да разчитате на нас", заяви Симеонов пред сънародниците ни в Украйна. Той допълни още, че в плановете на кабинета влиза и усилване на развитието на морските пасажерски и търговски съобщения между украинските и българските пристанища.

След Украйна, българската правителствена делегация посети и българските селища Тараклия и Твардица в Молдова. Представителите на страната ни обсъдиха редица икономически и демографски въпроси с нашите сънародници там. Основната цел на посещението им беше запознаване с инвестиционния потенциал на района. В Тараклия официалните гости имаха среща с ръководството на района. После направиха преглед на предприятието "Испан - Люкс" и шивашката фабрика. След обяд работата на делегацията продължи в град Твардица. Гостите посетиха също и винния завод "Булгари - Вайнери". Важен момент стана полагането на цветя до паметника на Васил Левски в града. Специална културна програма за гостите от България представиха децата от Школата по изкуствата в Твардица и колектива "Твърдишки извор" .

Водещи

Най-четени