Вдигаме туризма на крака със субсидиране на полети и държавно финансиране за хора над 55 13.07 | 18:00

Представители на туристическия бранш са поискали конкретни стъпки от ресорния министър - Николина Ангелкова

От iNews.bg

Туристическият бранш е предложил на срещата си с министър Николина Ангелкова в Слънчев бряг няколко конкретни мерки, които ще гарантират устойчив ръст в следващите години, научи Флагман.бг.

Дискусията на Николина Ангелкова с представители на бранша бе закрита за медии, продължила е няколко часа и участници в нея разкриха, че се е получил ползотворен дебат, съобщава сайтът Флагман.

На първо място министърът на туризма е поел ангажимент за субсидиране на полетите от 2020 година.

Ангелкова е уточнила, че до средата на август ще бъдат готови разчетите на консултантската компания "Ърнст еднд Янг", за да де установи кои потенциални пазари си заслужава да се финансират и какъв точно да бъде моделът.

Първоначалните планове били за т.нар."испански модел" – общините и държавата да създадат фонд, с който да стимулират авиопревозвачите да извършват полети до конкретния регион. Но не е изключено да се предложи и друго решение.

Преди две години имаше подобна идея, която обаче така и не се реализира.

Нискотарифният авиопрезовач "Райънеър" стъпи на летище Бургас, но съвсем краткотрайно, а плановете им бяха да поддържат целогодишно две дестинации – до Милано и Меминген и 9 сезонни.

В края на 2018 година компанията спря полетите си, а това лято ги поднови само до Варшава и Братислава. Неофициално се коментира, че компанията е имала желание да поднови и други полети до Бургас, но е била насочена от собственика на терминала "Фрапорт" към Варна, за да се диверсифицира натовареността на двете летища, които консорциумът стопанисва.

В следващите няколко месеца ще се уточни и сумата, с която да се съфинасира всеки полет. В Турция помощта била 6 хил.долара през сезона и 8 хил.долара извън сезона, подобни били и нивата в Испания, посочват експерти в сектора. Очаква се идентично предложение и за България.

Хотелиери настояват да се предприемат мерки за удължаването на сезона с държавно дотиране за всички чужди туристи над 55 години, които идват в България преди 1 юли и след 1 септември.

Не за пръв път на срещата се говорило и за създаването на мобилни пунктове за издаване на визи на летището, разказаха участници в срещата, които са останали обнадеждени, защото едва сега са чули, че все пак имало вариант това да се случи, а не оправданията, които се повтарят в последните 10-ина години.

Според бранша, дори частично да се приложат част от мерките, следващото лято ще е силно и ще се навакса очаквания спад от тази година, който по всичко изглежда ще е между 6 и 8 % спрямо 2018 година.

Водещи

Най-четени