Вдигат помощите за деца с увреждания 13.09 | 14:33

До 930 лв. на месец ще получават вече родителите, независимо какви доходи имат

От iNews.bg

Помощите за децата с увреждания ще бъдат увеличени сериозно. Това съобщи днес в началото на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов. "В последните няколко месеца получих маса писма за децата с увреждания, едно голямо нещастие, което се е случило на хора и упреци към държавата, че в една или друга посока не се подпомагат така както трябва. Една държава дали е цивилизована, демократична, на първо място си личи по отношението към хората в неравностойно състояние”, отбеляза той.

Премиерът посочи, че над 26 000 са децата с увреждания в България. "Техните семейства са подложени на много повече трудности за грижата за тези хора. Затова няколко дни работихме със социалния и финансовия министър”, обясни той.

"Възнамеряваме да предложим на месец 930 лв. за децата с 90% или над 90% увреждания, 450 лв. за децата от 70% до 89% и 350 лв. за децата от 50% до 70% увреждания. Тези средства ще се дават независимо от доходите на семействата и те сами ще решават как да ги управляват. Включително сами ще решават дали да наемат личен асистент или да останат вкъщи и сами да се грижат за децата си”, заяви премиерът, цитиран от БГНЕС.

"Това ще ни струва 50 млн. лв. или общо 161 млн. лв. със средствата, които се отпускат досега. Но това, което гледах в едни репортажи и социалният министър ми даде, идват да протестират, считам, че ще намерим резерви и сме длъжни да го направим”, категоричен бе още Бойко Борисов.

Водещи

Най-четени