Венета Марковска не ще да е зам.-шеф на ВАС 15.11 | 17:37

Подаде оставка от ръководния пост и ще остане редови съдия

От Андриян Георгиев

Венета Марковска отново подаде оставка като зам.-председател на Върховния административен съд (ВАС).

В молбата си до Висшия съдебен съвет да бъде освободена от ръководния пост тя посочва, че не иска да накърнява името на колегите си от съда, съобщава БТА.

Марковска е депозирала оставката си, малко след като клетвата ѝ като конституционен съдия беше бойкотирана от президента. Росен Плевнелиев отказа да присъства на клетвата ѝ, защото се съмнява в моралните качества на съдията, с което на практика блокира встъпването ѝ в длъжност в Конституционния съд (КС).

Впоследствие премиерът, вицепремиерът и министърът на правосъдието адмирираха действията на държавния глава, като ги нарекока "изключително мъдри", "достойни" и "почтени". 

България в момента на практика няма Конституционен съд, след като Венета Марковска не положи клетва. По закон, ако няма пълен състав, магистратите не могат да изберат свой председател и съответно институцията не може да заработи.

Сега Народното събрание трябва да избере друг член на КС на мястото на Марковска.

По-рано днес правосъдният министър Диана Ковачева изрази надежда, че Венета Марковска ще се откаже от кариерата си във ВАС. Министърът изтъкна, че случаят е прецедент и допълни, че не е очаквала Марковска днес да се яви на официалната церемония по полагането на клетва в Конституционния съд.

Водещи

Най-четени