Ветеринари: БАБХ занижава броя на умрелите животни от „син език“ 05.09 | 12:25

Обстановката е най-сериозна в Бургас, твърдят лекарите

От Филипа Тодева

Данните, които дават от БАБХ са за около 6500 умрели овце, но тези данни са силно занижени. По данни на ветеринарите и от екарисажа смъртността е над 15 000 овце за страната. Проблемът идва от това, че от БАБХ не слагат в това число немаркираните животни. Това заяви д-р Ивелина Дамова, председател на Съюза на ветеринарните лекари в Пазарджишко, цитирана от агенция "Фокус".

Дамова каза, че над 50% от овцете, козите и други дребни животни в страната не са маркирани, както и близо 90% от еднокопитните също и близо 20% от говедата.

"При това положение няма как да се извършва имунопрофилактика, като няма реална идентификация на животните. Голяма е и болката на фермерите, които губят не само умрялото животно, но търпят и загуби от приплоди, мляко, месо, лихви от банки по ангажиментите към заемите”, каза още д-р Дамова.

Ветеринарните лекари отчитат, че най-големи проблеми с болестта в момента имат животновъдите в Бургаска област. Според тях, загубите тепърва ще са големи за цялата страна и за целия сектор. Като пример може да се даде това, че агнетата, родени 2015 години, нямат право да бъдат изкарвани извън страната при положение, че е имало епидемия от болестта "син език”.

Водещи

Най-четени