Ветеринарните лекари недоволстват пред "Пирогов" 04.09 | 13:50

Настояват за оставки в БАБХ

От Теодора Кокаланова

Ветеринарите отново излязоха на протест. Частните лекари изразяват недоволството си пред "Пирогов", предаде репортер на iNews. Те твърдят, че Българската агенцията по безопасност на храните носи вина за допуснатата епидемията от "син език" по животните.

Ветеринарите поискаха оставката на шефа на агенцията Пламен Моллов. Недоволството им е породено от подготвяните промени на цените по държавната профилактична програма. Друго искане е ветеринарната професия да не се третира като селскостопанска, а като медицинска.

"С голямо закъснение се предприемат действия, които трябваше да бъдат взети. Аз се върнах от Румъния преди няколко дни, където заболяването е констатирано на 21 август, а на 22 е обявено, докато при нас това нещо става с месец, месец и половина закъснение, което води до много загуби", обясни председателят на Българския ветеринарен съюз д-р Трифон Цветков.

Официалната бройка на заразените животни със "син език" достига 3-4 хиляди само в областите Хасково, Кърджали и Смолян. Ветеринарите смятат, че пораженията са много по-големи и болните животни са около 20 000. 

Те обвиняват администрацията, че прикрива разпространението и на друга болест, която е от типа на туберкулозата. Според тях се укрива информация, че месо от заразени с нея животни се продава на пазара. 

 

Водещи

Най-четени