Ветеринарът решава кое куче е агресивно и кое опасно? 11.04 | 14:18

"Предпочитам мен да ме атакуват 100 човека, отколкото хиляди кучета да атакуват всички ни ежедневно по улиците", каза министър Найденов

От Кремена Бедерева

Само ветеринарните лекари ще имат право да решават кое от бездомните кучета е агресивно или носи здравен риск за хората. Това каза министърът на земеделието Мирослав Найденов след края на заседанието на Министерския съвет.

Разбирам реакцията на неправителствените организации, аз ще поема техните атаки върху себе си и предпочитам мен да ме атакуват сто човека, отколкото хиляди кучета да атакуват всички ни ежедневно по улиците и в този смисъл аз поемам своя кръст, каза министърът, цитиран от БТА.

По искане на Столична община министърът каза, че е променил наредбата, която регламентира изграждането на места за настаняването на бездомните кучета. Има законодателна инициатива и ангажимент от групата на ГЕРБ за промени в Закона за защита на животните като целта е кучетата, които са агресивни и носят здравен риск, да бъдат прибрани и евтаназирани, съобщи министърът.

Останалите кучета ще бъдат настанявани в постоянни приюти. Отделно с промените в наредбата се предвижда да бъдат изграждани приюти от отворен тип или места за временно настаняване на кучетата.

Водещи

Най-четени