Вече е ясно. България отива на предсрочни избори 14.11 | 00:22

Най-ранната дата, на която може да гласуваме за нов парламент, е през следващата пролет

От Кристиан Костурков

От всичко, казано тази вечер от политическите лидери, става ясно, че България твърдо върви към предсрочни парламентарни избори. Явно е, че ГЕРБ няма да направи второ правителство след оттеглянето на премиера Бойко Борисов, който обеща в първия работен ден на парламента (вторник – бел. ред.) да внесе оставката на неговия кабинет. От изказванията му категорично стана ясно, че ГЕРБ няма да участва в управлението на страната при това Народно събрание и депутатите на партията ще минат в опозиция. Парламентарната група на партията със сигурност ще върне мандата, който ще й бъде даден от президента за съставянето на ново правителство като най-голяма политическа сила, стана ясно още от думите на премиера.

Според Конституцията, след това президентът ще трябва да връчи такъв мандат и на втората по големина парламентарна група – в случая това е тази на БСП. От изказването на лидера на партията Корнелия Нинова обаче стана ясно, че тя също ще върне мандата. Тя, точно както Борисов, няма никакво намерение да съставя кабинет при този парламент. Нинова допусна възможност нейната партия да управлява страната само при положение, че е първа политическа сила – пак като Борисов. И че ще се бори за победа на БСП на следващите парламентарни избори.

При този сценарий идва редът на третата по големина парламентарна група – тази на ДПС. Засега никой от партията все още не се е изказал по повод днешните избори и резултатите от тях, както и последвалите изявления на Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Ясно е обаче, че ДПС няма да има как да създаде правителство, дори и да не върне мандата. Причината е, че от изказванията на Борисов и Нинова стана ясно, че нито ГЕРБ, нито БСП възнамеряват да управляват страната с ДПС. При това положение партията на Мустафа Карадайъ няма да успее да събере парламентарна подкрепа за свое правителство дори и теоритично. Тъй като със сигурност няма да получи подкрепата и на Патриотичния фронт.

При това положение е ясно, че в България отново ще има предсрочни парламентарни избори. Въпросът е кога ще бъдат те. Като по всяка вероятност датата ще бъде пролетта. След като и третата политическа сила не успее да състави кабинет, който ще бъде подкрепен от Народното събрание, президентът може да даде мандат на някоя от другите парламентарни групи. Но дори и при това положение я пределно ясно, че правителство няма да има. Тогава държавният глава ще трябва да назначи служебно правителство, да разпусне Народното събрание и да назначи дата за предсрочни парламентарни избори.

Тук обаче има една подробност. Според Конституцията президентът не може да разпуска парламента, ако му остават по-малко от 3 месеца до края на мандата. А в случая е точно така. Росен Плевнелиев ще предаде щафетата на Румен Радев на 21 януари догодина. В такъв случай новият президент ще бъде този, който ще трябва да разпусне депутатите и да назначи предсрочни избори за нов парламент. Така дори и всички процедури да преминат по най-бързия начин, датата, на която ще избираме ново Народно събрание, ще бъде през следващата пролет.

Водещи

Най-четени