Взимаме си дължимите от фирмата заплати дори и да фалира 13.12 | 15:07

Фондът за гарантиране на вземания на работници ще изплаща забавените суми и след 3 години

От iNews.bg

Всички работници, които през последните 3 години не са си получили заплатите, вече ще могат да ги получат от Фонда за гарантиране на вземания на работници от фалиращи предприятия. Това обяви омбудсманът Мая Манолова на брифинг в парламента, предаде БГНЕС. Повод за думите й е окончателното приемане от Народното събрание на промените в Кодекса на труда, инициирани от обществения защитник, с които това стана възможно.

Манолова поясни, че вече ще бъде забранено и няма да е възможно да се продават фирми на клошар с цел некоректни работодатели да избягат от работниците си и да им платят дължимото. "По този начин на практика работничките от Дупница, шивачките от Ветрен, работниците от Русенската корабостроителница, служителите в голяма търговска верига и тези от телеком, ще могат да си получат заплатите, които им се дължат от работодателите", каза Манолова.

Омбудсманът посочи, че до тези промени се е стигнало заради усилената работа на депутатите и нейни усилия. Тя обясни, че хората няма да могат веднага да си получат парите и този процес ще се развие в рамките на следващата година и нито един лев, който е дължим на работник, няма да бъде загубен. ПГ показаха, че могат да работят заедно в интерес на гражданите, които са най-неоправдани, категорична бе Манолова.

От своя страна Светлана Ангелова, зам.-председател на Социалната комисия посочи, че тези промени ще дадат допълнителна защита на служителите, които не са получили заплатите и обезщетенията си заради недобросъвестно отношение от страна на работодатели. "Нагърбихме Главна инспекция по труда с отговорната задача да може да предявява пред съда искова молба за откриване на производство по несъстоятелност от името на най-малко една трета от работниците от предприятия, в които два месеца не са изплатени работни заплати", каза Ангелова.

Водещи

Най-четени