Взривове във военни складове край Севлиево - районът е отцепен 12.11 | 14:44

Около 3 000 снаряда от калибър 152 има в склада, който е избухнал, каза главният секретар на МВР Калин Георгиев

От Кремена Бедерева

Снарядите в складовете, които се взривиха тази сутрин край с. Ловнидол, са били предназначени за унищожаване, научи БТА от полицейски източници.

Общият им брой по неофициални данни е над 3000, а договорът за утилизацията им е предвиждал те вече да са унищожени. Собственик на складовете край севлиевското село е софийската фирма "Емко".

Министърът на отбраната Аню Ангелов, главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев и главен комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН ръководят на място действията.

Продължават откъслечни взривове, съобщи за Агенция "Фокус” Денислав Донков, директор на ОДМВР – Габрово. Районът е отцепен, няма пострадали. Води се разследване за причините.

Фирмата, която стопанисва складовете, е установена и от нея оказват пълно съдействие на компетентните органи.

Около 3 000 снаряда от калибър 152 има в склада, който е избухнал, каза главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев. По разпореждане на премиера Бойко Борисов, Калин Георгиев отпътува спешно за района на взривовете край Севлиево.

За момента не разполагаме с информация и се надяваме да не се случи взривяване на останалите складове. Смея да се надявам, че фактът, че не е случило досега, означава, че няма да стане, посочи той.

В един склад има 125-милиметрови снаряди, в друг – патрони, има и празни помещения. По думите му - складовете са направени по всички изисквания.

Фирмата, която ги стопанисва, се занимава с ремонт на боеприпаси. Взривил се е погреб на бивше военно поделение, в който са се намирали артилерийски снаряди. Взривовете продължават, няма данни за пострадали.

Причината за взривяването не е известна. Докато взривовете не утихнат в складовете не може да се влезе и да започне обезопасяване.

Най-четени