Взрив и пожар в „Пирогов“, двама пациенти са загинали 27.11 | 09:26

Причината за инцидента е кислородна апаратура в една от стаите

От iNews.bg

Взрив и пожар в "Пирогов" тази нощ. Вследствие на инцидента двама души са загинали. Пациенти и медицински персонал са били евакуирани.

Незабавно след взрива и пожара са предприети мерки от екипите на болницата и от пожарната за намаляване на щети и да не се допусне да пострадат други хора, съобщи на извънреден брифинг министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Изключваме злонамерено действия, тъй като болницата има сериозна система за охрана, както и полицейска охрана.  Работната версия е, че инцидентът е свързан с кислородна апаратура. Към момента текат процесуално-следствени действия, които се извършват от следовател под надзора на Софийската градска прокуратура. Експертизите ще кажат каква е причината за инцидента.

Министър Маринов уточни, че има и вторични щети – паднала стена. Поради тази причина ще бъде направена инспекция и на сградата, за да е сигурно, че взривът не е довел до конструктивни промени. Ситуацията е под контрол, за евакуираните няма опасност – обобщи вътрешният министър.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев допълни, че инцидентът е възникнал в една от стаите на отделението, двама пациенти, на 55 и на 68 години са починали, близките им са уведомени. Под опасност е бил животът на повече от 80 души, но благодарение на бързите действия на екипите те са изведени безопасно. Ананиев благодари на служителите на болницата и на пожарникарските екипи за бързите действия по локализиране на щетите. Не се налага други болници да помагат на МБАЛ Пирогов, допълни той.

Екипите на пожарната пристигнаха невероятно бързо, за да локализират инцидента и да помогнат за евакуацията – каза проф. д-р Николай Габровски, изпълняващ длъжността директор на МБАЛ Пирогов. По думите му, ситуацията в болницата е под контрол и тя функционира нормално, изведените от отделението пациенти са обгрижени. Той съобщи, че е открита гореща линия 029154540, на която притеснени роднини и близки на настанени в отделението могат да получат подробна информация. Организирани са психолози, които да окажат подкрепа.

Сигналът за инцидента е получен тази сутрин минути преди 4:00 часа в оперативния център на Столичната пожарна. Активиран планът за автоматично повикване. На място се отзовали 12 пожарни екипа с 32-ма пожарникари, както и 36-ма полицаи.  Огънят е локализиран и потушен около 4:25 часа.

Водещи

Най-четени