Видин и Монтана бавно стават градове призраци 13.10 | 10:49

Най-ниска е популацията във Видин (минус 17%) и Монтана (минус 15%)

От Елица Елефтерова

Видин и Монтана се превръщат в градове призраци. Това са двете места, в които хората най-бързо намаляват. Според сухите данни на Евростат най-висок прираст на хора от 2008 до 2011 г. е имало в София - плюс 3,4% на 1000 души. Най-ниска е популацията във Видин (минус 17%) и Монтана (минус 15%). Затова и европейската статистика обяви, че това са двата най-бързо топящи се български града.

"Не съм забелязал Монтана да намалява”, коментира пред "Стандарт" кметът на общината Златко Живков. Населението в селата, според него, се топи заради по-голямата смъртност и малката раждаемост.

Преди 10-15 години младите са напускали по-малките градове, защото нямаше работа за тях. Хората са тръгнали към големите градове - София, Варна, Пловдив, или за чужбина. Процесът според него обаче замира - много малко хора сега потеглят за Италия, Испания или други страни. Напускат лекари, отиват в Германия, обясниха от кметството в Монтана.

Чиновниците са категорични, че тези, които са останали в селата, не смятат да емигрират. "Що се отнася до Монтана, то градът се развива. Ние сме най-близкият град, където хора от областта могат да си намерят работа", обясни Живков.

По думите му 40% от населението и децата на областта живеят в Монтана. Броят на първокласниците през тази година е еднакъв с този през миналата година - около 2000. "Не съм забелязал кафенетата да са останали без посетители или улиците без хора", допълва кметът.

Не е такова положението в по-малките селища на областта. В Чипровци например повечето млади семейства са намерили работа в София, две-три години в цялата община е имало само по един първокласник. Същата участ е сполетяла и Лом. Заради закриването на много промишлени предприятия хората са били принудени да емигрират.

Селата около Видин се обезлюдяват, призна кметът на село Кошава Галина Николова. Броят на нейните съселяни, заминали на гурбет в Испания, Гърция, Италия, САЩ, е над 150. Това са млади хора, които тръгнаха сами, но след това прибраха и децата си.

В началото заминаха временно, за да си осигурят препитание, но вече свикнаха и не мислят да се връщат, обясни Николова. Дори и строежът на Дунав мост 2 не можа да върне местните. Само няколко души поработиха малко и пак тръгнаха към Запад, допълни Николова.

Водещи

Най-четени