Вижте какво показа докладът за инцидента с асансьора-убиец 09.09 | 21:43

Опасен е, категорични са експертите

От Теодора Кокаланова

Пълният доклад за инцидента с асансьора-убиец е показал технически неизправности и административни нарушения. Всички констатации от проверките, заедно с експертизите, ще бъдат предадени на Софийската градска прокуратура. Тя трябва да реши има ли виновни и каква отговорност да понесат.

Почти всички технически изисквания към съоръжението не отговарят на тези, които са записани в документацията към него. Последната техническа проверка е била направена два месеца преди инцидента, а такива проверки трябва да се правят на всеки десет дни.

Шайбите, по които са се движели въжетата, са били около четири пъти по-малки от минималните разрешени за подобен тип съоръжения. За въжетата не е имало никакви документи, че отговарят на лицензите. Оказва се, че този асансьор е потенциално опасен.

Фирмата, която е извършвала надзора върху съоръжението, е направила последната проверка в момент, в който тя не е имала лиценз, съобщава Нова телевизия. Той многократно е бил отнеман или ограничаван за различни нарушения, извършвани от фирмата.

След тежкия инцидент държавата предприе спешни мерки и затегна контрола. Всеки инспектор, който извършва технически прегледи, ще има уникален печат, така че да носи лична отговорност. Освен това всички ремонти ще бъдат вкарани в електронен регистър. 213 са спрените асансьори от началото на проверките след инцидента, което означава близо 23% от потенциално опасните съоръжения.

Нелепият инцидент отне живота на 46-годишна жена, а друга пострада тежко. Мария Ваклинова, която се намираше в съоръжението, летяло 9 етажа надолу в блок 115 на ул. "Академик Георги Бончев" на 19 август сутринта беше изписана днес от болницата. Жената беше приета в здравното заведение в критично състояние. Тя беше в медикаментозна кома и претърпя две операции. 

Водещи

Най-четени