Вижте кого ще избираме на 5 октомври 20.08 | 19:00

Шест коалиции и 17 партии са се регистрирали в ЦИК

От Цанка Донкова

Изтече срокът, в който партии и коалиции можеше да подадат документи и да се регистрират за участие в изборите на 5 октомври в Централната избирателна комисия (ЦИК). Равносметката е, че в надпреварата ще участват 6 коалиции и 17 партии. Точно толкова са успелите да се вместят в определеното време за регистрация.

На последната възможна дата се регистрираха и доскорошните партньори ДПС и БСП. От Движението дойдоха първи и оставиха вратата отворена към всички.

"Ние, разбира се, не крием предпочитанието си към формулата на широкото политическо съгласие”, заяви Лютви Местан.

По непотвърдена информация БСП са изчакали последния момент, тъй като не е било готово съдебното решение, с което Михаил Миков става представляващ партията и коалицията БСП - Лява България. В нея имало и нови формации, и някои проблеми.

Днес в БСП партийната интрига продължи, след като, въпреки волята на регион Благоевград, които поискаха листата им да се води от Корнелия Нинова, от София настояха водач там да остане Кристиян Вигенин. Така че напрежението в левицата остава.

В последният момент днес се регистрираха и от Глас Народен. Според ЦИК, желаещите за участие във вота този път наистина са по-малко от обичайното. Днес изтече и срокът за определяне на правилата за предизборната кампания. Забранена е анонимната и опасната агитация и унижощаването на материали на конкурентите, съобщава bTV.

След като вече приключи регистрацията, до 2 септември партиите трябва да формират и обявят окончателно пълния състав на своите листи. На 3 септември ще бъде изтеглен жребият за номерата на партиите в интегралната бюлетина, а на 5 септември ще бъде даден старт на предизборната кампания. Изборите за парламент ще се проведат на 5 октомври.

Водещи

Най-четени