Вижте новите схеми на телефонните измамници 03.04 | 14:05

Полицията предупреждава търсещите работа да не се превърнат в "мулета"

От Филипа Тодева

МВР предупреждава за регистриран нов опит за измама по телефона. Схемата, установена от благоевградските криминалисти, е следната: позвънява се на домашен стационарен телефон и непознат мъжки глас, с акцент, се интересува за здравето на ползвателя.

Заблуждава го, че е близък на общи познати. Обяснява, че се обажда от чужбина, че е онкоболен и е решил да си направи операция в България, защото там, където е в момента, това е много скъпо. Казва, че е изпратил в България всичките си парични спестявания чрез куриерска фирма в колетна пратка, с надпис "билки” и съобщава името на реално съществуваща фирма. Изразява предположение, че е възможно изпратеният от него колет до Благоевград да бъде доставен в София.

Моли отсрещната страна да запише име на получател, назовава името на адресата, след което му диктува и мобилен номер за връзка уж с куриерската служба, а всъщност на негов съучастник. Настоява, след като се обади на посочения номер, гражданинът да остане на стационарния телефон, за да може отново да се свърже с него. И накрая споменава, че пратката е с наложен платеж и при получаването ѝ ще трябва да заплати посочената сума, след което ще може да отвори колета с "билките” и да си възстанови парите.

Благоевградските криминалисти са установили, че куриерската фирма, чието име е използвано, няма и не ползва телефонния номер, посочен от мошеника. Опитът за измама е осуетен, но полицията зове гражданите за по-голяма бдителност и отправя предупреждение за изобретателността на телефонните измамници. При подобни случаи бързият контакт с органите на МВР може да предотврати неприятните последици.

ОДМВР-Сливен предупреждава гражданите, търсещи работа през сайтове и печатни издания и оставили координати за връзка, че е възможно да бъдат наети от телефонни измамници с цел прибиране на парите. Да бъдат наети за така наречените "мулета".

Ако сте публикували съобщение, че търсите работа, е възможно да ви се обадят, за да ви наемат да пренесете важни документи. Обещаното заплащане е от порядъка на 50-100 лева. По този начин вие несъзнателно ставате съучастник в престъплението.

Схемите, които се използват най-често, са пари за операция на близък, освобождаване на колет и подкуп на длъжностно лице, за да не влезе наш близък в затвора за причинена от него катастрофа.

Водещи

Най-четени