Вирусолог: Не търсете информация в интернет, спазвайте мерките 16.03 | 09:20

"Това са мерките за вирус, за който до момента няма специфично лечение и ваксина"

От iNews.bg

"Това са мерките за вирус, за който до момента няма специфично лечение и ваксина. Те са проверени във времето и в други ситуации. Ние трябва да бъдем много стриктни към тяхното изпълнение", смята проф. Радостина Александрова, доктор по вирусология  от Института по експериментална морфология, патология и антропология към БАН.

"За да не останат просто написани на хартия, да не бъдат просто едно пожелание, а да се превърнат в реалност и да бъдат моста, който ще ни преведе през кризата и ще ни помогне да излезем от тази извънредна ситуация, трябва наистина да ги изпълняваме. Трябва да осъзнаем важността, сериозността и да бъдем много дисциплинирани и отговорни. Не мога да се ангажирам с период, в който ние ще излезем от кризата", заяви тя.

"Виждате, че ситуацията е динамична. Решенията се вземат съобразно това, което се случва. Предстои да видим", допълни Александрова.

"Няма вирус, който да не се изменя. В зависимост от вида на вируса, те могат да мутират с различна скорост и темп. Според информация от Китай, вирусът засяга от деца до възрастни хора, не трябва да бъдем очудени. Опитът показа, че при възрастните, които са към по-долната граница, при тях по-рядко вирусът протича по-тежко. Съветвам хората да не изпадат в излишно ровене в интернет. Единственото, което можем да направим, е да спазим мерките. Ако ги спазваме стриктно, те биха помогнали да се справим и да ограничим този вирус", съветва тя.

Водещи

Най-четени