Властите ще затварят обекти на „Илиянци“ при нужда 12.03 | 12:47

На базара тече дезинфекция, посетителите са малко

От iNews.bg

Съвместна акция на Агенция "Митници", НАП, Полицията, Жандармерията и РЗИ "София" се провежда на стоков базар "Илиянци".

Органите на реда проверяват документите на хората, които работят в базара, преди да ги пуснат. Проверява се и дали се спазват всички изисквания и как се контролират мерките срещу разпространението на коронавируса.

Стоковият базар в Илиянци осъмна блокиран от полицията. На територията първоначално се пускаха само работещите там след проверка на личните им документи. Много от магазините се оказаха затворени. Работещите казват, че последните седмици клиентите разко са намалели.

На много от магазините са залепени съобщения на български и китайски, че персоналът работи с маски заради ситуацията с разпространението на коронавируса и се препоръчва хората, които влизат, също да ползват маски и да спазват дистанция от другите.

Здравните власти проверяват спазването на хигиенните изисквания.

"Не става въпрос за вноса на стоки от Китай, тъй като доказано те нямат отношение към разпространението на вируса. По-скоро разпореждането на главния прокурор беше на базата на първичната информация, че синът на засегнатите двама пациенти е работел там. Впоследствие тя се оказа неточна, той е работел на гара "Илиянци". Но фактът, че това е място, където се събират много хора, прави една такава акция полезна - в смисъл проверка как работят хората там, дезинфекция и по възможност намаляване на струпването на големи групи хора”, обясни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Екипи започнаха да дизенфекцират стоковия базар, при необходимост отделни търговски обекти ще бъдат временно затваряни.

На този етап базарът не е затворен, но поток от клиенти няма.

Водещи

Най-четени