Внимание : Опасни детски бонбони заливат пазара ни 08.09 | 14:59
Тартразинът е синтетично съединение, което не се среща в природата и придава яркожълт цвят на сладкарски изделия

Маршмелоу бонбоните, които са любими на децата, крият сериозни рискове за здравето, като могат да доведат до алергични реакции, мигрена, затруднено дишане, тревожност, депресия и дори тумори на щитовидната жлеза, съобщи БГНЕС. Основният виновник за тези здравословни проблеми е добавката Тартразин, известна като Е-102.
Тартразинът е синтетично съединение, което не се среща в природата и придава яркожълт цвят на сладкарски изделия. Освен в бонбони, тази добавка се намира в продукти като сухи супи, бульони, корнфлейкс, чипсове, снаксове и сладолед. Когато се комбинира с Е-142, продуктите придобиват яркозелен оттенък.
Произходът на Тартразина е свързан с въглищен катран – отпадък от индустриалните процеси. Именно въглищата и въглищният катран са основните суровини за създаването на тази добавка.
В България използването на Тартразин е разрешено и регламентирано в Наредба 8 за хранителните добавки, стига да е упоменат в състава на продукта. На етикета на въпросните маршмелоу е посочено, че съдържат Тартразин, но въпреки това остава въпросът дали употребата на тази добавка е безопасна.
Тартразинът е известен с предизвикването на астматични пристъпи при хора с астма, включително и при деца. Освен това, съществуват доказателства, че може да увеличи риска от рак на щитовидната жлеза, както и да увреди хромозомите в организма. Той е свързан с множество странични ефекти като нарушения на съня, хиперактивност при деца, кожни алергии и дори загуба на равновесие и зрителни проблеми.
Изкуствената добавка Е-102 е забранена в страни като Финландия и Саудитска Арабия. Въпреки че е разрешена в рамките на Европейския съюз и САЩ, това не гарантира нейната пълна безопасност, особено ако се употребява в големи количества. Затова в някои държави като Австрия и Норвегия местните власти са взели решение да ограничат използването ѝ.
Като алтернатива на Тартразина производителите могат да изберат по-безопасни природни оцветители, като например бета каротин, който осигурява същия ярък жълт цвят, но без рисковете за здравето.
В случая става въпрос за бонбони, произведени в Бразилия през декември 2023 година, които вече са навлезли на българския пазар. Още през 2020 година българските медии алармираха за рисковете, свързани с консумацията на тези бонбони, и призоваха родителите да бъдат внимателни при избора на продукти за децата си.
Конкретната опаковка, за която се съобщава, е закупена от малък магазин в софийско село.
Водещи
-
В ГДБОП разследват първа измама, свързана с превалутирането заради еврото
Жена е измамена в онлайн платформа
22.08 | 18:00
-
Фестивал в София по случай Деня на независимостта на Украйна
Интеграционно-образователния център "Украински Вулик" и Столичната община канят гражданите в...
22.08 | 17:45
-
Проучване: Британците обсъждат времето по 56,6 часа на година
Резултатите от допитването подчертават неизменното увлечение на нацията по климата на фона на...
22.08 | 17:29
-
Шофьорът на АТВ-то, помлял петима в Слънчака, остава в ареста за постоянно
Ако бъде признат за виновен по най-тежкото обвинение, Наказателният кодекс предвижда от 15 до...
22.08 | 17:15
Най-четени
-
Още м.г. въжето на парашута, който се скъса, е било разнищено?
При инцидента с парасейлинг загина 8-годишно момченце, падайки от височина 40-50 м в морето
22.08 | 10:00
-
Отиде си Васил Кожухаров, гласът от култови филми и дублажи
Тъжната новина съобщи във Фейсбук актрисата Милена Живкова
22.08 | 14:40
-
Протести в София и Бургас заради Никола, който помете с АТВ петима души в Слънчев бряг
Как да обясним на другото дете на дъщеря ми, че майка му никога няма да се върне. Кой ще го...
22.08 | 11:00