Вотът на доверие - на глас и поименно от място 20.01 | 09:26

Неясни политически субекти трупат напрежение в обществото – част от мотивите за искания вот

От Нели Минчева

В парламента днес депутатите ще разискват и гласуват искания от правителството с министър-председател Бойко Борисов вот на доверие, предава БТА. Предложението за него беше внесено в Народното събрание в сряда и според правилника за работата му разискванията започват на следващото заседание след постъпване на искането.

След приключване на дебатите, на същото заседание се гласува и решение. То се смята за прието, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите в пленарна зала народни представители.

Парламентът реши да гласува вота на доверие чрез ставане от място при поименно извикване по азбучен ред и отговаряне със "за", "против" и "въздържал се".

След спор между председателя на парламента и независим депутат на независимите бе дадено правото да ползват повече минути за изказвания, отколкото са им дадени в правилника по принцип.

ПГ на ГЕРБ има 117 депутати, а тази на "Атака", която подкрепя кабинета, е от 20 народни избраници. В правилника се уточнява, че при гласуване на доверие или отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет ново предложение за недоверие на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца.

От 1989 г. досега има два вота на доверие - към кабинета на Филип Димитров (1992 г.) и на Любен Беров (1994 г.).

Исканият от правителството на Борисов вот на доверие е за "цялостната политика на борба с корупцията, престъпността, за модернизиране на българската икономика и финанси, за провеждане на реформите в сферите на външната политика, отбраната, сигурността, здравеопазването, образованието, социалната политика, правосъдието, транспорта, земеделието, опазването на околната среда, културата, усвояването на средствата от европейските фондове и спорта".

Създаде се ситуация, в която неясни политически субекти чрез анонимни източници, чрез медии с неясни собственици разпространяват незаконни материали, стенограми и записи от разговори, с които целят да компрометират правителството, неговите усилия и политика и да трупат напрежение в обществото, се посочва в мотивите на кабинета.

Целта е да се възстанови статуквото от последните години, да се разчисти пътят на нови формации, които с ново лице и под различно име да се върнат на власт, пишат вносителите.

Водещи

Най-четени