Вредни ли са туршиите, продавани по пазарите? 14.10 | 10:59
Добре е да знаете, че купуването на пазарски туршии крие рискове и то не малко. Ако държите на здравето си, трябва да подходите акуратно. В противен случай можете да си навлечете редица неприятности.
На всички ни е ясно, че през зимните месеци на пазара се предлагат всевъзможни туршии, примамващи с вида си. Много домакини прибягват до покупката им, тъй като не разполагат с време, в което сами да си приготвят зимнина.
Добре е да знаете, че купуването на пазарски туршии крие рискове и то не малко. Ако държите на здравето си, трябва да подходите акуратно. В противен случай можете да си навлечете редица неприятности.
За какво най-вече трябва да внимаваме, когато купуваме пазарски туршии?
Знаете, че приготвянето на туршия си отнема време. Самата ферментация не може да се случи за няколко дни. Истината е, че търговците се възползват от някои трикове, за да ускорят процеса по ферментация. Те добавят към туршиите субстанции, които не са полезни за нас.
Друга хитрина, с която си служат, е заливането на зеленчуците с топла марината. Това решение отново е продиктувано от желанието им да ускорят процеса по ферментация.
Да не говорим за съдовете, които служат за съхранението на готовите вече туршии. Най-често се ползват пластмасови кофи, за чиито произход няма как да сме сигурни. Това също е фактор, който не бива да омаловажаваме, ако сме решили да си закупим пазарска туршия.
При зимнината има едно правило и то е да се спазват стриктни хигиенни навици, защото в противен случай може да се стигне до чревни неразположения. Туршиите трябва да са покрити с капак, ако липсва такъв, най-добре подминете.
Плесента, образувала се по повърхността на туршиите е следващ маркер, към който да насочим вниманието ви. Ако наблюдавате такава, не купувайте. Плесента се образува, когато зеленчуците не са покрити с течност. Не яжте такива туршии.
При нормални условия ферментацията продължава между 30 и 40 дни. Търговците не чакат този период, затова готовата продукция е по-скоро мариновани зеленчуци, а не туршии, каквито сме свикнали да приготвяме и консумираме.
Ако искате наистина качества зимнина, най-добре да си я приготвяте сами, пише actualno.com. Така ще сте сигурни не само в произхода на използваните продукти, но и в самия процес на ферментация, който разбрахте, че е много важен.
Надяваме се статията да е била полезна за вас и да сме успели да ви дадем добри съвети, свързани с избора на пазарска туршия.
Водещи
-
Боряна Димитрова: Лек спад за ГЕРБ, лек ръст за ПП - ДБ
При по-високото участие в изборите намалява относителната тежест на част от партиите, спада и...
16.12 | 21:00
-
ЕС отстъпва от забраната на коли с двигатели с вътрешно горене през 2035 г.
Автопроизводителите ще могат да продават ограничен брой бензинови и хибридни модели при...
16.12 | 20:45
-
Калоян Паргов: БСП държи на редовния бюджет
Оставката на ИБ е с цел колективната отговорност пред партията в тази тежка ситуация, заяви той
16.12 | 20:30
-
ЕС санкционира шефа на Националното движение „Русофили" Николай Малинов
Санкциите включват замразяване на активи и забрана за пътуване на висшите представители на...
16.12 | 20:15
Най-четени
-
Politico: Лидерите на България и още 7 страни от ЕС искат пари, т.к. руската заплаха се засилва
Според властите им разходите за осигуряване на сигурността в региона не трябва да се поемат от...
16.12 | 14:45
-
Скъпотия? Ето кой плаща най-здраво за ЧНГ
Данните показват, че огромна част от туристите са направили своите резервации още през...
16.12 | 12:45
-
Александър Колячев: КЗП следи цените на 5 млн. продукта ежедневно 2
И посочи, че зелето е чудесен традиционен продукт, който в момента е на добра цена.
16.12 | 12:15
-
От ЕП обясниха защо искат имунитета на Илхан Кючюк
От офиса на Кьовеши не съобщават къде се води въпросното разследване – в София или в Брюксел
16.12 | 17:00