Всеки втори българин иска да гласува онлайн на изборите 16.06 | 16:49

56% биха участвали в референдума за промени на изборния кодекс

От iNews.bg

Половината от българите биха искали да гласуват онлайн на изборите и ще гласуват с "да" на въпрос за дистанционно гласуване по електронен път. Противниците на тази възможност са малко под една трета. Данните са от национално представително проучване на "Галъп интернешънъл", проведено в периодa от 29 май до 4 юни сред 1010 души.

49 на сто от запитаните пък твърдят, че биха гласували с "да" за задължително гласуване. Против гласуването по задължение са около 30 процента,  останалите се затрудняват да отговорят. Мажоритарният елемент се подкрепя от две трети от анкетираните, около една десета са против.

Въпросите са зададени към всички, без значение дали са заявили, че ще гласуват на референдума, уточняват социолозите. На въпрос "Ако заедно с местните избори през есента у нас се проведе национален референдум, по въпросите дали да има електронно гласуване, мажоритарен елемент при гласуване и задължително гласуване, Вие лично бихте ли участвали в този референдум?" 56 на сто от всички анкетирани декларират, че биха участвали.

От "Галъп" уточняват, че това са декларативни нагласи. Те припомнят, че нагласите бяха подобни и преди референдума за изграждане на ядрена електроцентрала, а в него в крайна сметка гласуваха само около 1.5 млн души.

Въпреки това, ако допитването действително се проведе в деня на изборите за местна власт, активността ще бъде сравнително по-висока, макар и прагът за валидност /гласувалите на последните парламентарни избори/, да остава трудно достижим, отбелязват социолозите.

Водещи

Най-четени