Всички партии номинираха кандидатурите си за новия ЦИК 07.03 | 17:25

От БСП също имат предложения, но и това няма да ги върне в парламента за гласуването

От iNews.bg

Днес изтича последният срок за предложения на парламентарните групи за членове на Централната избирателна комисия (ЦИК). Мандатът на сегашната комисия изтича на 23 март.

БСП предлага шестима кандидати за членове комисията. Те бяха представени от заместник-председателя на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков на пресконференция в централата на партията. Той обяви, че депутатите от БСП няма да участват в гласуването и няма да се върнат в парламента, предаде бТВ.

Един от кандидатите - Таня Цанева, е член на сегашната ЦИК и ще осигури онази приемственост, която да предотврати хаоса, с който някои ни заплашваха, за да оправдаят неизпълнението на закона, коментира Зарков.

БСП предлага още за членове на ЦИК - Николай Николов, който неотдавна беше кандидат на левицата за председател на новия антикорупционен орган, и Силва Дюкенджиева - бивш член на ЦИК и настоящ юристконсулт в Конституционния съд.

Другите номинации на левицата са на Силвия Стойчева - политолог с дългогодишен професионален опит в провеждането на избори и бивш народен представител, на Емил Войнов - специалист по информационни и комуникационни технологии, който познава изборния процес, и на Цветанка Георгиева, която повече от 16 години работи в отдел "Избори" на БСП като експерт по изборното законодателство.

ГЕРБ ще гласува в пленарната зала и номинациите на БСП, като предлага Стефка Стоева за председател на новата ЦИК. Това обяви в НС председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Стоева е член на Конституционния съд, чийто мандат е изтекъл преди месеци, била е ръководител на четвърто отделение на ВАС, което наблюдава изборните процеси, занимава се с обществените поръчки.

В новата ЦИК ГЕРБ ще има седем места. От партията запазват досегашните си представители Георги Баханов, Йорданка Ганчева и Мария Бойкинова, като целта е приемственост в работата на изборния орган.

Новото предложение на ГЕРБ е Александър Андреев, в момента говорител на ЦИК от квотата на БСП. Винаги сме възприемали, че комисията трябва да бъде представлявана от хора със съответния професионален опит, а не от такива, които да са удобни за дадени политически сили, обясни решението Цветанов. Той уточни, че няма сделка с левицата за него, както и че не знае Андреев засега да е получавал предложения от други партии.

Ново лице е Мирослав Джеров, адвокат по гражданско право. ГЕРБ ще застане зад предложението за Димитър Димитров, което идва от гражданския сектор и е постъпило вчера от Асоциацията на политолозите в България.

Искаме да кажем на колегите от БСП, че ние от ПГ на ГЕРБ ще подкрепим техните номинации без въобще да ги коментираме, потвърди Цветанов. По-важно било да бъде даден ясен политически знак, че ГЕРБ иска възможно по-бързо да бъде сформирана новата ЦИК. Така щяла и да отпадне една от опорните точки на левицата за манипулация на вота.

ДПС предлага Севинч Солакова за секретар на ЦИК, обяви в кулоарите на Народното събрание председателят на партията и на парламентарната група Мустафа Карадайъ. За член на изборния орган номинацията е за Ерхан Чаушев. Двамата имат дългогодишен професионален юридически и административен опит и практика, аргументира решението Карадайъ.

До момента в НС своя кандидатура е внесъл Реформаторският блок - Ивайло Ивков, който и сега е член на комисията. От "Воля" предлагат Кристина Цанкова-Стефанова.

Таня Йосифова и Бойчо Арнаудов са кандидатите на Обединените патриоти за членове на ЦИК. Йосифова е предложена за зам.-председател на ЦИК, а Арнаудов за член.

Водещи

Най-четени