Втора оставка в БСП, Свиленски сдава лидерството в предизборния щаб 28.05 | 17:25

Корнелия Нинова ще се кандидатира отново за председателския пост на партията

От iNews.bg

Освен лидера на социалистите Корнелия Нинова и шефът на предизборния щаб на БСП за евровота Георги Свиленски подаде оставка пред Националния съвет, съобщава Нова телевизия. Пленумът на партията продължава.

Междувременно стана ясно и че подалата оставка Корнелия Нинова ще се кандидатира отново за поста.

"Благодаря на всички гласували за БСП, на всички членове, симпатизанти и всички работили в кампанията", тя. "Искам да им дам кураж, защото въпреки загубата, БСП е единствената партия, която повишава гласовете си на тези евроизбори с 30 хил., единствената партия, която увеличава броя на евродепутатите си в Европа, в това състезание, където участват 25 социалистически и социалдемократически партии- ние сме на 5-то място. Имайте самочувствие и сили да продължим напред", каза още тя.

Нинова коментира, че въпреки това БСП е загубила изборите и смята, че отговорността трябва да е на всички. "Моята представа за морал и достойнство в политиката означава първият да поеме най-голямата отговорност. Затова днес, преди началото на Националния съвет, преди приемането на дневния ред, направих обръщение и подадох своята оставка пред НС и поисках свикване на конгреса на 15-ти юни", обясни лидерът на левицата. По думите й, тъй като Конгресът е органът, който я е избрал, по устав, той трябва да констатира оставката и да я приеме.

"След 15-ти юни ще се приемат правилата за избор на председател пряко от цялата партия", каза още тя и допълни, че когато тези правила бъдат приети, кандидатите ще се явят на състезание пред цялата партия за избор на нов председател. "Когато това се случи, възнамерявам заедно с другите кандидати да се явя, скъпи членове и симпатизанти на БСП, пред вас за вашето доверие отново", заключи Корнелия Нинова.

Водещи

Най-четени