Втори митрополит атакува избора на Кирил за наместник-председател на църквата 13.11 | 11:13

След критиките на дядо Николай, дядо Григорий се отказа от вота си

От Филипа Тодева

Великотърновският митрополит Григорий обяви, че оттегля своите подписи от протокола с избора на митрополит Кирил за наместник-председател на Българската православна църква. В писмо до Светия синод Григорий заявява, че понастоящем все повече се трупат критики към църквата, особено по повод неспазване устава й, при избора на наместник-председател.

"Категорично настоявам подписите ми под този протокол (първа и втора част) да бъдат заличени и да не се зачита тяхната валидност", пише великотърновският митрополит.

В устава на Българската православна църква не се съдържа правило, по което митрополит може да оттегли гласа си след проведено гласуване. До този момент от Светия синод не са излезли с позиция по повод писмото на Григорий.

В действителност това писмо се явява като втора резервирана позиция по отношение на избора на митрополит Кирил за наместник-председател.

Вчера пловдивският митрополит Николай обяви, че в следващите дни няма да присъства на заседания на Светия синод, ако такива се провеждат, защото ще бъде в траур след смъртта на патриарх Максим.

Дядо Николай, който още в събота се обяви против избора на варненския митрополит Кирил за наместник-председател на Българската православна църква (БПЦ), изпрати отворено писмо до Светия синод, в което обяснява позицията си.

Варненският митрополит бе избран за временен глава на БПЦ в събота с таен вот и с гласовете на половината от присъстващите на заседанието 12 митрополити, а не на половината членове на Светия синод (общо 14 митрополити – бел. ред). Сега митрополит Николай припомни, че това противоречи на устава на БПЦ.

"Светият синод е длъжен да взима всички свои решения с мнозинство от повече от половината на всички свои членове. Това условие е безпрекословно. То съдържа в себе си и друго условие, а именно, че гласуването в Светия синод е винаги и само явно", посочи пловдивският митрополит.

Той изтъкна, че явният вот дава възможност на всички членове на синода да изразят мнението си, дори когато отсъстват, като сторят това по телефона или писмено. Според него тайното гласуване лишава отсъстващите от право на глас и означава, че членовете на Светия синод имат тайни помежду си.

Водещи

Най-четени