Въвеждаме еврото най-рано от 1 януари 2022 г., прогнозира Горанов 28.01 | 16:30

9 от 10 българи не знаят какво ще стане при влизането в Еврозоната

От iNews.bg

Оптимистичната прогноза за въвеждане на еврото в България е 1 януари 2022 г. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов по време на дискусия с участието на еврокомисаря Валдис Домбровскис, заместник–председател на Европейската комисия.

Ако стрес тестовете на българските банки приключат до юни т.г., ще може да кандидатстваме за влизането в ERM 2, известна като чакалнята на Еврозоната. В нея левът ще трябва да бъде две години и през 2021 г. България да влезе в Еврозоната, коментира финансовият министър.

Това е оптимистичен вариант на пътя ни към Еврозоната, защото в тези две години трябва да променим законодателството ни.

9 от 10 българи не знаят какво ще стане при влизането в Еврозоната

 

До преди години 9 от 10 български граждани не знаят какво ще стане в случай, че приемем еврото като валута, коментира евродепутатът Ева Майдел по време на дискусия за еврото. 

Преди 9 месеца започнаха дискусиите за влизане в Еврозоната. "Първото важно нещо, което успяхме да направим, е, че вече имаме план за влизане в Еврозоната”, коментираме Майдел. По нейни думи сега е важно да се работи за по-добрата осведоменост на гражданите, 

от които повече от половината не знаят какво ще стане. Липсата на информация води до фалшиви новини, каза Майдел.

Темата коментира и Горанов. По думите му се спекулира с възможен забавен растеж на икономиката ни и бъдеща висока инфлация след като еврото замени българския лев.

По думите му ценовите изменения се регулират с чрез вдигане на заплатите. 

В края на годината можем да очакваме и по-ниски цени за трансгранични преводи благодарение на нов регламент. "Ако сега плащаме по 30-50 лева, то през декември потребителите вече ще плащат десетократно по-ниски суми”, завърши Майдел. По нейни думи е важно да се покажат ползите от приемането на еврото на потребителите, което и стана с приемането на регламента.

Водещи

Най-четени