Възрастна шуменка „изгоря“ с 10 бона при нов тип телефонна измама 19.08 | 16:20

72-годишната жена била въвлечена в последния сценарий – флашива полицейска операция

От iNews.bg

С 10 000 лева е била измамена 72-годишна шуменка, след като била въвлечена в нов сценарий на телефонните измамници. Вчера по обяд на стационарния й телефон се обадил непознат, който се представил за полицай. Обяснил, че органите на реда работят по залавяне на група крадци, които обират жилищата на възрастни и самотни хора. Казал й, че двама от групата са задържани благодарение на съседка от квартала, която съдействала за залавянето им и затова ще получи медал. "Полицаят” обяснил на 72-годишната шуменка, че за съжаление, останалите престъпници от групата по време на акцията успели да се измъкнат. Казал й, че обирджиите действат изключително дръзко, влизат в жилищата на хората, биели ги и изтезавали докато дадат всичките си пари и ценности. Попитал я дали би съдействала да бъдат заловени.

С идеята, че помага на полицията, възрастната жена се съгласила. Дадени й били указания да събере всички пари от дома си, да ги сложи в хартиен плик и да ги прибере в хладилника или във фризера с обяснението, че там крадците няма да ги открият с детектора, който ползват. След това й дали номер, на който да звънне "за да ги подмами” да отидат в дома й, а полицаите да ги заловят. Наредили й също, да се обади веднага след това на телефон 144 за да се свърже отново с полицая.

Без да затваря телефона и да прекъсва връзката с истинските телефонни измамници, жената звъннала първо на единия, после на другия номер. Дадени й били указания да не допуска хората в дома си, а да хвърли парите през терасата и веднага да се прибере в дома си, за да не пострада при залавянето на опасните престъпници. Жената изпълнила указанията. Малко по-късно установила, че е измамена.

По случая в Районно управление-Шумен е започнато досъдебно производство. От МВР отново напомнят на хората под никакъв предлог да не дават пари, поискани по телефона. При обаждане от непознат номер с такива искания, да сигнализират на тел. 112 или да се обадят на своите близки.

Водещи

Най-четени