Възстановено е електрозахранването в Гълъбово и района 28.08 | 17:31

Аварийни екипи от Стара Загора, Пловдив и Хасково са отстранявали авариите с часове

От iNews.bg

Гълъбово се възстановява след опустошителната буря, която порази част от електропреносната мрежа. Шест високоволтови стълба паднаха във водите на язовир "Розов кладенец". Без ток за часове останаха няколко населени места, но авариите са отстранени, предаде БГНЕС.

Бурята, придружена с дъжд и гръмотевици започна малко след 21 часа във вторник. Освен сериозните щети по електропреносната мрежа, наводнен бе стадиона и спортната зала в града, десетки дървета бяха пречупени, а водата проникна и в приземните етажи на няколко общинска обекта.

За ужаса в Гълъбово разказа заместник-кметът на общината Пламен Бараков. "Две къщи имаше наводнени, но още вчера пожарната ги отводни. Има паднали дървета много, даже и върху павилиони. Сериозни проблеми имаме в спортната зала и в други общински обекти, като в дома за стари хора”, каза Бараков. Бурята е съборила шест стълба с високо напрежение, от 110 киловолта всеки, във водите на язовир "Розов кладенец". Аварирането на електропроводите доведе до временно преустановяване на част от преноса на произведената електроенергия от ТЕЦ "Брикел".

Екипи на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) от Стара Загора, Пловдив и Хасково работят за отстраняване на щетите. Екипи на ЕСО са на мястото и създават организация по решаване на проблема. "Изключително голяма гръмотевична дейност, но не са паднали от гръмотевица стълбовете. По-скоро от силния вятър се е заформило нещо като торнадо или смерч над самия язовир, поне такива са сведенията от очевидци на място, но от това е станало вече самото събитие”, заяви изпълнителният директор и член на УС на ЕСО Ангелин Цачев. Предприети са мерки и за възстановяване на падналите в язовира стълбове. Работата по вдигането им започва в сряда.

Водещи

Най-четени