Вълната, взела три жертви навръх Съединението (СНИМКИ) 06.09 | 18:40

Истинско бедствие обхвана Бургас, Димитровград, Харманли и Стара Загора

От Теодора Кокаланова

Обстановката след наводненията започва да се нормализира. По думите на кмета на Приморско Димитър Германов бедственото положение е отменено, но пътят до Созопол остава затворен. В село Странско, Димитровград, водата е намаляла, единствено осем души няма къде да се приберат. 

Иво Димов, кмет на Димитровград съобщи, че река Сазлийка е преляла и има разлив близо до река Марица. Според него за сега няма опасност от наводнения на населени места. Ситуацията в село Бряст е овладяна. Кметът на Враца инж. Николай Иванов обясни, че до този момент няма сигнали за рискови ситуации в общината.

Той уточни, че от там имат постоянна готовност, тъй като след бедствието на 31 юли и 1 август щаба за бедствия и кризи работи непрекъснато. Открита е трета жертва на водната стихия в Бургас – мъж на 27 години, обитавал каравана край село Ново Паничарево. Две жени-една на 69 и младо момиче на 21 години също се превърнаха в жертви на водната стихия. 

От МВР уточняват, че над 500 са постъпилите сигнали в оперативния център на пожарната служба в Бургас. Всички те са за извършване на отводнителни, аварийни и спасителни операции. Кметът на Бургас Димитър Николов разказа, че ситуацията в Бургас и региона е започнала да става критична около два часа през нощта, макар че първите сигнали са започнали да постъпват около един и половина часа, предаде агенция "Фокус".

Още вечерта са извикани екипи на пожарната, които да отводняват. Половин час по- късно от кв."Победа" са били евакуирани 16 души, от които 6 деца. Те са настанени в кризисния център за бездомни.

"Осигурихме топла храна и напитки. И децата и възрастните хора, които са евакуирани, са в безопасност на топло място и нахранени. Няма да спестя факта, че снощи, когато се наложи да ги евакуираме ни посрещнаха с камъни и благодаря на момчетата от "Пожарна безопасност" които ни помогнаха да ги евакуираме на сила, защото имаше опасност за техния живот", разказа кметът.

Трагедията е била за транзитно преминаващите автомобили в района на Отманли и Ченгене скеле. По думите му, причината е вследствие на огромното количество паднал дъжд, а не на наводняване от изпускане на водоем, тъй като такъв в района няма. В Бургас отидоха и министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов и главният секретар Светлозар Лазаров.

Министърът изрази задоволство от бързата и адекватна реакция на държавните институции военни, МВР, община Бургас и областната администрация. При посещението си Светлозар Лазаров увери, че са взети абсолютно всички мерки и се работи по предотвратяване на последствията. В Община Бургас обявиха понеделник за ден на траур в памет на жертвите на наводненията.

Водещи

Най-четени