Вълчев: От изпита след 10-и клас не зависи преминаването в 11-и 27.02 | 11:49

Около 1500 лева трябва да е средната учителска заплата през 2021 г., каза още той

От iNews.bg

Искаме да ориентираме децата и към уменията, заяви по БНТ1 министърът на образованието Красимир Вълчев, предаде БГНЕС. Това, според него, предполага да бъде пренастроена цялата система към по-креативните учители, които насърчават децата да мислят.

Компетентностният подход е приет и със закон от 2016 г., промяната обаче предстои да се случи, тъй като това е постоянен процес, каза Вълчев.

"Тази промяна предполага по-малко да се следва учебника, повече да се насочи образованието към уменията, всички инструменти – квалификацията и оценяването трябва да бъдат променени, контролът", уточни той.

Изпитът след 10-ти клас не е елиминаторен, подчерта Вълчев. От него не зависи продължаването в 11. клас, той не е матура. Изпитът ще даде свидетелство след 10 клас, което ще е необходимо, ако децата искат да кандидатстват в друго училище, тъй като ще има допълнителен план прием.

Вълчев каза още, че продължава работата по това учителските заплати да нарастват, като целта е да достигне средно ниво от около 1500 лв. през 2021 г.

Водещи

Най-четени