Вълчев се среща със „свободните“ от БАН метеоролози 03.01 | 10:03

Образователният министър ще разговаря с ръководството на НИМХ

От iNews.bg

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще посети сградата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и ще проведе среща с ръководството му от 09:00 часа днес, предаде БГНЕС. Считано от началото на 2019 година Институтът вече не е част от структурата на Българска академия на науките (БАН).

До "раздялата" се стигна след продължителните протести на синоптиците, които през цялото време упрекваха ръководството на академията, че преразпределя към тях незначително финансиране. В крайна сметка Красимир Вълчев стана нещо като посредник в преговорите и бе взето решение НИМХ да премине към ръководеното от него министерство и вече то ще определя бюджета му, а не Общото събрание на академията.

Сагата не приключи дотук, защото на 3 декември 2018 г. БАН взе решение да създаде паралелен институт, в който остават на работа някои от досегашните кадри на НИМХ. Той ще носи името "Институт за изследвания на климата, атмосферата и водите" и ще бъде правоприемник на част от дейността, активите и пасивите на НИМХ и с конкретно формулирани мисия, предмет на дейност, състав и научна структура.

Водещи

Най-четени