Външно напомня: Не ходете при пирамидите 20.08 | 10:26

Не се очаква бежанска вълна към България, но риск винаги има, напомни Вигенин

От Филипа Тодева

Предупреждението на Министерството на външните работи към планиралите да пътуват до Египет остава в сила.

"Извънредното положение все още е факт. Въздържайте се от пътуване, а ако се налага, преди отпътуването се регистрирайте на страницата на МВнР или се обадете по телефона, за да знаят служителите ни в посолството в Кайро как могат да се свържат с вас при необходимост", апелира външният министър Кристиан Вигенин пред БНТ.

Според Вигенин не се очаква събитията в Египет да родят бежанска вълна, която да стигне и до България. В същото време обаче риск винаги съществува и ние трябва да бъдем готови за това. "От миналата година насам се забелязва нарастване на броя на хората, които търсят убежище в България. Само за първата половина на тази година те са повече отколкото за 2012 г.", посочи той.

Капацитетът на страната ни е изчерпан, което налага необходимостта от предприемането на съответните мерки за решаване на проблема.

По отношение на вътрешнополитическата ситуация в България Кристиан Вигенин коментира, че не очаква предсрочни избори през есента.

"Нека да видим как правителството изпълнява своите ангажименти, които ще отчита ежемесечно. Ако няма насаждане на напрежение, ще вървим към успокоение. Това ще ни позволи да се съсредоточим върху работата си. Правителството и аз персонално ще положим всички усилия за това, за да покажем на гражданите, че работим в техен интерес", категоричен бе той.

Водещи

Най-четени