Въпреки огромния бюджет: МВР с дарения за близа 1,2 млн. лв. 18.02 | 10:30

Богати чужди посолства и радни бедни общини с подаръци за силовото ведомство

От iNews

Министерство на вътрешните работи (МВР) е получило дарения за 1 195 421 лв. за миналата година въпреки бюджета си от над 1 млрд. лв., показва регистърът на сайта му. 536 хил. лева са дадени от чужди посолства.

Както винаги нищо не може да попречи на  полицията да получава подаръци от бедни общини. Те са дали на ведомството 434 644 лв. Това е изпитаната практика за безпроблемно получаване на подаръци, откакто през 2011 г. стана известно, че полицията е получавала дарения от хора, които разследва. Оттогава заобикалянето на забраната върви с пълна сила през общините и собствените фирми на МВР, пише "Сега".

Много кметства години наред плащат бензина на полицейските патрулки. През м.г. общината в Несебър е дарила 66 хил. лева във ваучери за гориво, Приморско – 18 392 лв., Созопол – 12 000 лв., дори Камено е отделило 3376 лв. Общините в бедния североизточен край на България – Кайнарджа и Тутракан, които едва свързват двата края, са подарили над 11 хил. лв. в гориво на местната полиция.

Рекордьорът по дарения за 2018 г. сред общините е столичната - тя е дала на СДВР филтри за фини прахови частици за еднократна употреба, сонди, газанализатори, аксесоари към тях и филтри за водна батерия на стойност 68 хил. лв. Столичната полиция е получила от Държавния фонд "Земеделие" компютри, лазерни принтери, копирни и сканиращи устройства, както и 3 автомобила "Лада Нива" за 24 хил. лева.

Автомобили е получило и пловдивското Първо районно управление. Кметствата Куклен и Родопи са му дарили "Ланд Ровер" за 10 хил. лева и "Шкода Фабия" за 5 хил. лева. Пожарната в Кюстендил пък е получила от общината "товарен автомобил" за 53 000 лв.

Община Варна е помогнала със строителни материали за 53 000 лв. "Пожарна безопасност". Полицията в Ямбол също е получила от общината пари за ремонт – 20 хил. лева.

Продължава практиката горските и ловните стопанства да дават дърва за огрев на МВР. През миналата година 12 стопанства са го направили. Най-голямото дарение за огрев е за 2574 лева за пожарните служби в Омуртаг и Антоново.

В списъка с дарителите отново присъства едноличната държавна фирма "Безконтактни мултиплексорни вериги” (БМВ). Тя безвъзмездно е отстъпила "инвестиционен проект" на стойност 163 200 лв. на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". От МВР уточниха пред в. "Сега", че проектът е за реновиране на сграда с площ от над 6200 кв. м, която се използва от сектор "Специализирани оперативни дейности” на столичната пожарна. В момента течала процедура по издаване на съответните разрешения за строителство. БМВ дълги години е монополист в производството на регистрационни табели за колите. Първоначално държавното дружество беше под шапката на МВР, след което през 2014 г. премина под контрола на транспортното министерство. Две години по-късно фирмата тихомълком беше прехвърлена обратно на МВР. От тогава се възстанови порочната практика министерството да си прави дарения чрез фирмата си.

ГДБОП и Граничната полиция са получили най-много средства от чуждестранни дарители. Тайните служби на САЩ са подарили на отдел "Киберсигурност" лаптопи, твърди дискове, инструменти и фенерчета за 12 хил. лв. Националната агенция за борба с престъпността на Великобритания е дарила "специализирано оборудване за оперативни цели" на стойност 75 338 лв. Дирекция "Миграция" е получила от "Български червен кръст" 38 755 лв. в техника, лекарства, материали и консумативи.

Най-голямото дарение за 2018 г. е направено от Департамента по енергетика на САЩ. Той е подарил на Граничната полиция 406 290 лв. в компютърни системи и конфигурации, мрежови устройства, антена, камера и кожух за нея, резервно електронно захранване, радиационен портален монитор и захранващо табло.

Водещи

Най-четени