В Батак искат с Цигов чарк да се отделят в самостоятелна община 12.11 | 16:20

90% от жителите на града не желаят в нея да влизат Фотиново и Нова махала

От iNews.bg

Жителите на Батак организираха преди около месец подписка с искане градът и курортното селище Цигов чарк да се отделят в самостоятелна община, без селищата Нова махала и Фотиново. Причината е доминиращата роля на ДПС в района и умишленото, според хората в Батак, икономическо обезличаване на историческия град, предаде БНР. 

Жителите на Батак се оплакват, че не могат да участват в управлението на общината и в разпределянето на европейските средства. Те са категорични, че всеки избор в общината се определя от електората на ДПС, който основно е концентриран в селата Нова махала и Фотиново.

ДПС доминира в Общинския съвет и във всички общински звена, от което батачани се чувстват без свои представители в местното управление. 

90% от жителите на Батак, имащи право да гласуват, са подкрепили подписката и вече са събрани необходимите гласове за стартиране на процедурата. Според тях референдумът е единствената процедура да се освободят от влиянието на ДПС в района.

От Движението за права и свободи отказаха коментар.

Кметът на общината - Петър Паунов представи документи, които показват колко средства са вложени в Батак и колко са похарчени за Нова махала и Фотиново през последните 16 години, откакто той управлява общината:

"Справката за периода от 2004-та до 2020-а година е следната - за община Батак са усвоени 32 285 570 лева. За град Батак - капиталови средства - 10 805 651 лева. От европейски средства - 8 556 924 лева. Обща стойност - 19 362 575 лева. Ако го разделим на човек от населението, на един човек излиза - за Батак 5439 лева, а за Нова махала и Фотиново - 3608 лева. Изводът е, че нещата, които са направени за град Батак, са горе-долу два пъти повече от двете населени места, събрани заедно. Говорят фактите и документите". 

Водещи

Най-четени