В Бургас е първият офис на комисията по рибарство в ЕС за Средиземноморието 30.05 | 17:12

С мащабно изследване на популацията на калкан в Черно море стартира проекта на ООН "BlackSea4Fish"

От iNews.bg

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) доц. д-р Галин Николов, кметът на Бургас г-н Димитър Николов и изпълнителния секретар на Генералната комисия по рибарство в Средиземно морe към Организацията по прехрана и земеделие (ФАО)  на ООН г-н Абдула Срур откриха първия офис в Източна Европа по проекта на ООН BlackSea4Fish.

Проектът ще спомогне и за по-доброто сътрудничество в областта на научните и технически дейности, включително и сред националните институти на държавите от региона. BlackSea4Fish ще има съществен принос към подобряване на събирането на данни (биологични, икономически и научни) за риболова в Черно море и за постигане на устойчивост в сектора.

"Това е голямо постижение за България, която по настоящем председателства Съвета на ЕС, за Генералната комисия по рибарство в Средиземно към Организацията по прехрана и земеделие на ООН, както и за всички черноморски държави", беше категоричен Абдула Срур и благодари на българския екип за положените усилия. "Усилията ни са насочени към създаването на общи правила", каза още той и гарантира, че първата среща, която се състоя днес в Бургас, дава летящ старт на проекта. 

"След градовете Бейрут и Малага, това е третия офис по проекта "BlackSea4Fish", каза кметът на Бургас Димитър Николов и благодари на свой ред за привилегията офисът за Източна Европа да бъде открит именно в Бургас.

"Днес е един много специален ден за малкото семейство на всички черноморски страни. Този ден бележи края на дълъг преговорен процес, в който България успя да убеди своите партньори, че първият офис за Източна Европа на Генералната комисия по рибарство в Средиземно морe към Организацията по прехрана и земеделие и на ООН трябва да бъде открит именно в Бургас", каза Изпълнителният директор ИАРА доц. д-р Галин Николов. Той благодари на целия екип за неуморната и всеотдайна работа, увенчала с успех това начинание. "Този ден е и началото на нашето  ползотворно сътрудничество към по-добро управление на пазарите въз основа на високо качествен научен подход", каза в заключение той.

Сред гостите на събитието днес бяха още: представители на секретариата на Генералната Комисия по Рибарство в Средиземно море; Пенелопи Белекоу – представител на Генералната дирекция по морско дело и рибарство на Европейската комисия; представители на Европейската агенция по контрол в рибарството; координаторът на работната група за Черно море към Генералната комисия по рибарство в Средиземно моредиректорът на Института по рибарство в Трабзон; представители на държавни администрации и научни институти от държавите на целия Черноморски басейн; представители на държавни администрации и научни институти от държавите на Средиземноморския басейн; и. д. директорът на дирекция "Морска администрация" – Бургас Александър Илиев; директорът на териториално поделение - Бургас към ДППИ Ивайло Ивановизпълнителният директор на пристанище Бургас Диян Димов;представители на ИАРА и други гости от партньорски организации.

Водещи